71

Въпреки протестите: Искат да добиват 4 пъти повече мрамор от кариерата в Мулдава

„НВГ Кариери“ ООД, която добива мрамори край асеновградското село Мулдава, е внесла в РИОСВ-Пловдив инвестиционно намерение. С него дружеството иска увеличаване на средногодишния добив на мрамори от находище „Старите колиби“ от 240 000 тона/година на 800 000 тона/година. Предложението на "НВГ Кариери" ООД разбуни духовете в района.

Както "Марица" вече писа няколко села, сред които Червен, Долнослав, Горнослав, излизаха няколко пъти на протест, като заявяваха, че не искат добив в района, тъй като се притесняват както за здравето си, така и за природата в района. 

"Концесионната площ - 327,939 дка. и площта на находището – 231,635 дка. остават без промяна. Планираната дейност по увеличаване на средногодишния добив на строителни материали не предвижда изменение на нито един от останалите параметри, при които е оценено въздействието върху околната среда в ДОВОС за инвестиционното предложение в обхвата на процедурата по реда на глава шеста от ЗООС, приключила с Решение № 3-1/2012 г. на Министъра на околната среда", обясняват от фирмата. И допълват, че в обхвата на находището се разполагат голяма стара кариера, малка стара кариера и стари кариерни гнезда. В кариерите е извършван добив на трошен камък от 1970 г., става ясно още от документацията.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?