Следвайте ни

В Смолянско ще избират 8 кметове по-малко наесен

191 села в региона нямат право да гласуват за свой кмет, тъй като броят на жителите им е под 350

viber icon

191 населени места в Смолянска област няма да избират свой кмет през есента. Според закона право да гласуват за местен управник имат села с минимум 350 жители, а населените места под чертата ще разчитат да им бъде назначен кметски наместник от общинския кмет.
Спрямо местните избори през 2014 г. селата, в които ще избират кмет в региона, намаляват с 8. 


„Общата бройка на населените места в областта е 232, като тези с жители над 350 души към 2018 г. са 41, а останалите 191 са под този праг. През 2014 г. населените места с над 350 души са били 49, сега в 8 от тях населението е паднало под чертата и няма да избират кмет“, каза Николай Славов, началник на отдел „Статистически изследвания“ - Смолян към Териториално статистическо бюро „Юг“.
Едва в едно село ще има избор на кмет извън общинския център в Борино, като на критерия отговаря само село Ягодина. Останалите 5 населени места от общината са с далеч по-малко жители. 

Само в едно село ще има избори за кмет и на територията на община Неделино. Свой управник ще си избират само в Средец от всички 15 населени места.
В община Баните от общо 20 населени места за кмет ще се гласува в 2 села -  Давидково и Оряховец. В община Девин за свой кмет ще гласуват в 7 от 15 села -  Беден, Брезе, Грохотно, Гьоврен, Лясково, Селча и Триград.
В 6 от 7 села ще се провежда избор на управник в община Доспат -  Барутин, Бръщен, Змеица, Късак, Любча и Црънча. В 3 от 9 населени места ще има избор в община Златоград -  Долен, Ерма река и Старцево.
В община Мадан има общо 43 населени места, но избори ще има в едва 4 от тях -  Букова поляна, Върбина, Леска, Средногорци, като Боровина е на ръба, с 347 жители.
В община Рудозем от 21 села избор ще има едва в 2 - Елховец и Чепинци, а 3 изпадат под чертата от 350 души с минимален брой жители -  Войкова лъка, Рибница и Сопотот, имат съответно 342, 328 и 341 жители.
В най-голямата община в региона - Смолян от 85 села, едва в 7 ще си избират свой кмет - Виево, Влахово, Могилица, Момчиловци, Смилян, Търън  и Широка лъка. Под чертата с малко паднаха селата Кутела, което е с 322 души население, и Петково със своите 315 жители.
Избори ще има в 3 села от 12 на територията на община Чепеларе. Местен управник ще си избират в Забърдо, Павелско и Хвойна. 
Според местни политици летвата за брой жители за избор на кмет е ощетила най-вече област Смолян заради особеността й да има много населени места, но с малък брой жители.

В 10-те общини все повече намаляват и кметските наместници, които се назначават, а вместо това на кметовете на големите села се вменява отговорността и за околните села. Така в община Смолян се получават кметове рекордьори по обслужвани населени места, като кмета на село Могилица Милко Кисьов, който отговаряше този мандат и за още 12 села наоколо. В съседното село Смилян, което е едно от най-многолюдните в региона, кметът Чавдар Червенков отговаря и за още 10 села. Кметът на туристическото село Широка лъка Васил Седянков пък управлява и още 8 села - все атрактивни за туристите, а този на село Арда Недко Юруков - за още 7 селца покрай границата с Гърция.
Хората по малките села масово негодуват, че все по-малко имат човек на място, на който да се опрат при спешен проблем. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?