Следвайте ни

В Бачковския манастир само с маски и калцуни, бършат Чудотворната Богородица с дезинфектант

viber icon

Бачковският манастир очаква хиляди богомолци да окупират светата обител по повод големия празник Успение Богородично на 15 август.  По традиция вярващи от всички краища на страната се стичат към храма още предния ден, когато започват и тържествените богослужения. В нощта срещу празника манастирът остава отворен и дошлите да се докоснат до Чудотворната икона преспиват там или се разполагат по околните чардаци. Миналата година празникът събра повече от 12 000 богомолци.

Празничната програма започва с малка вечерня и опело на Света Богородица, продължава с всенощно бдение. Към полунощ започва утренята, след която в малките часове на 15 август следва четене на молитви от Псалтира. В самия ден ще бъдат отслужени полунощница и утреня, след което ще започне Божествената света литургия. По традиция след това ще бъде раздаден осветен курбан, дарен от богомолци.

Пред „Марица“ секретарят на Бачковския манастир Васил увери, че са предприети всички предпазни мерки във връзка с пандемията от COVID-19. Ще бъдат извършени няколко дезинфекции в двора на обителта, постоянно ще се обезпаразитяват и нещата, до които се докосват богомолците, особено Чудотворната икона и храмовите врати.

„Заради пандемията ще имаме малко по-високи изисквания към вярващите по отношение на влизане в манастира. Ще се влиза само с маски на лицето и калцуни на краката, задължително на входа ще трябва да дезинфекцират ръцете си чрез поставения препарат.

Ще се следи стриктно за спазване на нужното отстояние между хората, каквито са правилата при подобни мероприятия по време на коронавирус. Чудотворната икона ще се забърсва с дезинфектант след всеки богомолец, който я целуне. Общо взето, ще сме малко по-взискателни и ще призоваваме хората да се съобразят с изискванията“, каза секретарят на обителта и допълни, че разчита на отговорност от всички, които ще дойдат, за да отбележат Успение Богородично и храмовия празник.

„Църквата е отворена за всички хора, които търсят спасение. Надяваме се, както през годините досега, да има много вярващи, защото в подобни времена храмът и вярата са единствената ни надежда. Няма как църквата да затвори врати и да обърне гръб на богомолците“, каза още той.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?