71

Ученици от Асеновград се запознаха с обичая "Мартуване"

Символно прескачаха огън, за да бягат лошите сили


Зам.-кметът по хуманитарни дейности в община Асеновград инж. Петър Петров беше специален гост на ученици от ОУ "Отец Паисий" в града днес. Учебното заведение бе домакин на пресъздаване обичая "Мартуване". Инициатори на идеята са Николета Костадинова и Надя Янкова от Исторически музей - Асеновград, разкриха от Общината.

В началото на събитието музейните служители разказаха как са били създадени образите на Пижо и Пенда под формата на мартеници. Интересна беше и историята за т. нар. съоръжение "Хелидон". Няколко дни по-рано същият обичай се проведе в Дневен център за деца с увреждания към Комплекс за социални услуги в града. Сред официалните гости бе директорът на дирекцията по хуманитарни дейности към община Асеновград Живка Георгиева. Интересът към възродената
традиция става все по-силен - в днешния ден същата се провежда и в асеновградската ДГ "Зорница".

Преди началото на събитието зам.-кметът отправи своето приветствие. "Благодаря на организаторите и на домакините, че ми позволиха да бъда част от възраждането на този традиционен обичай. Сякаш, за известно време провеждането на Мартуване бе позабравено и забързани в задачите на съвременния свят то беше останало само легенда. Радостен съм, че в Асеновград има дейни млади хора, които успяват по интересен начин да заинтригуват
подрастващите, като има показват как по български са се чествали празниците. Щастлив съм и от факта, че има педагози, които приветстват подобни идеи и спомагат за реализирането им.  Съхранявайте и обичайте традициите. Разказвайте на своите приятели и познати как ние, тук в Асеновград, почитаме и отбелязваме фолклорните обичаи на България", обърна се инж. Петров към учениците и преподавателите в ОУ "Отец Паисий".

След увлекателните разкази всички заедно се включиха и в символното прескачане на огън. Според вярванията, на 1-ви март, с възраждането на природата и пролетта, хората са хвърляли в пламъците на камините и печките си всички лоши помисли. Смятало се, че огънят изгаря злите сили и носи новото начало.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?