Следвайте ни

Тълпи на Асеновата крепост, влюбени от Хасково направиха сефтето

Паметникът на културата посрещна близо 1 300 души за първите три дни от 2021 г.

viber icon

Със силен старт започва годината за НПК „Асенова крепост“.  На 1 януари  близо 300 души са я посетили, а през трите почивни дни (1-ви, 2-ри и 3-ти) паметникът на културата се радвал на интереса на общо около 1 300 туристи.

Първите посетители за 2021 г. на Асеновата крепост са млада двойка от Хасково. Семейството е посрещнало новата година в родния си град, но на 1-ви януари двамата влюбени са решили рано да посетят националния паметник на културата. Те пристигнали на Асеновата крепост още в 09:30 ч. и били посрещнати официално и изненадани приятно от служителите на Общинско предприятие "Туризъм". Първите посетители за годината влезли да разгледат културния паметник безплатно, съпроводени от аниматор и беседа.

Най-голям брой посетители - 654 – е имало във втория ден от новата година. Приходите за времето от 1-ви до 3-ти от входни такси и продажба на сувенири възлизат на 6 600 лева. 

За цялата 2020 г. посетителите са били общо 63 086 души, а приходите са в размер на 260 000 лева. Броят на хората и стойността на сумата са с около 30% по-малко в сравнение с 2019 г. Като причина за намалелия туристически поток се отчита пандемичната обстановка.

За повишаване посещаемостта през новата 2021 г. изиграва роля, както постепенното понижаване заболеваемостта от коронавирус, така и вече укрепеният път към обекта. Пътният участък години наред беше пропаднал заради свлачище и представляваше опасност при преминаване и на моторни превозни средства (МПС), и на туристи. Ремонтът на пътя завърши съвсем наскоро, а средствата в размер на 460 000 лева бяха отпуснати от държавата.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?