Следвайте ни

Стартира "Панаир на занаятите" в Асеновград СНИМКИ

viber icon

Заместник-кметът по хуманитарните дейности в Асеновград Петър Петров откри официално "Панаир на занаятите" в града. Тази година, след едногодишно прекъсване заради пандемията от COVID-19, интересът към събитието е голям. Със свои изделия ще се представят 30 производители и майстори на ръчно изработени изделия.

"Скъпи съграждани, уважаеми гости, добре дошли на 10-тото издание на "Панаир на занаятите" в Асеновград. Събитието е част от Майски културни празници на Асеновград, 2021 г. Провеждането му е показател, че нашите корени са съхранени и се предават от поколение на поколение. Панаирът разкрива как историята се свързва със съвремието. Имам честта и удоволствието да посрещна тук, в Градския парк, над 30 занаятчии, които със своите ръце са сътворили тези красиви изделия. Надявам се, че всички Вие, гостите и жителите на града, ще усетите атмосферата на този ден. Асеновград винаги е бил и ще бъде пазител на традициите. Позволете ми от свое име и от името на кмета на общината доктор Христо Грудев да Ви уверя, че ние високо ценим и ще продължим да подпомагаме такива инициативи, съхраняващи българските традиции. Човек е създаден да създава. Истинско богатство е, че всичките тези творци, които са тук, сред нас, притежават дарбата на своите умения - да творят красиви изделия. И похвална е готовността им да ги споделят с всички нас, а и да предадат своите знания на бъдещите поколения. Поздравявам занаятчиите, включили се в панаира. Пожелавам им здраве и много творчески успехи. А на всички Вас приятни и незабравими преживявания в днешния празничен ден", каза пред присъстващите заместник-кметът Петров.

Официалното откриване "Панаир на занаятите" се състоя в Градския парк днес, 29-ти май. Началото бе поставено символично с разчупване пита хляб, каквато е традицията на Регионална занаятчийска камара - Пловдив. Сред уникалните авторски творения на майсторите занаятчии са дървени съдове и прибори за готвене, гайди, медальони и сувенири, плетива, бижута, кожени изделия, дори и специален тайландски сладолед и много други. Панаирът ще продължи два ни - днес и утре (29-ти и 30-ти) май, когато всеки може да разгледа и да си закупи нещо за дома или за просто спомен от Асеновград.

Веднага след края на официалната част, асеновградчани и гостите на града имаха възможността да се насладят на концерта на оркестър "Орфей".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?