1939

Спортист №1 на Асеновград за 2022 г. е Иван Чепаринов

Кметът на общината д-р Христо Грудев поднесе призът на бащата на гросмайстора – Неделчно Чепаринов

 

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев награди спортист №1 на Асеновград за 2022 г. На официална церемония отличия за своите постижения получиха най-добре представилите се спортни деятели. Призът „Спортист на годината“ тази година отиде при шахматиста Иван Чепаринов. Награда получи неговият баща и треньор Неделчо Чепаринов. Той благодари от името на гросмайстора на всички, които са го подкрепили и са му гласували доверие. Кметът д-р Грудев поздрави победителя и сподели: „Има една приемственост във фамилията на семейство Чепаринови. И Иван, и неговата съпруга Антоанета прославят Асеновград не само в България, а и по целия свят. Здраве и успех!“. Иван Чепаринов е бронзов медалист от Европейското индивидуално първенство по шахмат за мъже в конкуренцията на 316 участници от 39 държави. Така той спечели квота за Световната купа, която ще се състои през 2023 г. Иван Чепаринов е златен медалист на „първа дъска“ в Турската супер лига, в Испанската първа дивизия и  шампионатите на Република Хърватска и Исландия.

Освен кметът на общината д-р Христо Грудев, призове на отличените спортисти бяха връчени и от зам.-кмета по хуманитарни дейности инж. Петър Петров, от председателя на Общинския съвет в града Драгомир Георгиев, от директор Дирекция „Хуманитарни дейности, проекти и сътрудничество“  Живка Георгиева и от главения експерт в спортния отдел Георги Златев. Бяха подготвени и специални награди. Те бяха връчени от изявени спортни легенди – ветерани, които са защитавали името на Асеновград в различни спортове в годините назад. А именно: Васил Господинов (щангист, неколкократен носител на титлата „Спортист №1 на Асеновград“ с множество високи спортни постижения); Йордан Митков (олимпийски и европейски шампион по вдигане на тежести); Кирил Трендафилов (състезател и треньор по кану-каяк, бивш кмет на общината и председател на Общински съвет).

Ето и какви отличия бяха връчени на официалната церемония в Асеновград:
1. Иван Чепаринов – шахмат;
2. Никол Харизанова – киокушинкай;
3. Мариан Балабанов – киокушинкай карате;
4. Катерина Бейчева – таекуон-до;
5. Тодор Чилингиров – кану-каяк;
6. Джейхан Идриз – карате киокушин;
7. Антоанета Стефанова – шахмат;
8. Татяна Каварджикова – кану-каяк;
9. Васил Чилингиров – кану-каяк.
10. Александра Иванова – карате киокушин;

„Спортист на годината – изборът на асеновградчани“ – Ферхад Рашидов (тенис на корт);
„Специална награда за спортно дълголетие“ – Димитър Касабов (кану-каяк);
„Треньор на годината“ – Димитър Илиев;
„Отбор на годината“ – ФК „Шипка Старс“, набор 2011 г.;
„Спортно събитие на годината“ – Международен ултрамаратон „Персенк Ултра 2022 г.“
„Футболист №1 на Асеновград“ – Тодор Тодоров;
„Най-перспективен млад състезател за 2022 г.“ – Александра Иванова.


Почетен плакет получи и кметът на общината д-р Христо Грудев. Наградата му бе поднесена от шампиона по борба Димитър Кумчев – Треньор и създател на СК „Димитър Кумчев“. Той връчи приза с признателност за всичко, което се прави за спорта и обновяването на спортната база в общината през последните 3 години.


С Плакет „Асеновград“ посмъртно бе удостоен Васил Чилингиров – легендарен асеновградски състезател и треньор по кану-каяк. През декември 2022 г. се навършиха 30 години от кончината му. Плакетът връчи на неговите съпруга и наследници кметът д-р Христо Грудев в израз на признателност за приноса му в развитието и популяризирането на спорта в Асеновград.
„Цялостен дългогодишен принос в областта на спорта в община Асеновград“ – Георги Златев, главен експерт в спортния отдел на общината.

В края на церемонията д-р Грудев пожела на всички, занимаващи се със спорт, да са здрави и им благодари за труда и усилията, които полагат в името на Асеновград. „Резултатите на нашите спортисти, техните воля, хъс и непримиримост са гордост за всички нас. Затова ние трябва да ги ценим и подкрепяме. Но това не са просто награди. Те са заслужени от спортистите от различните спортни дисциплини. Те са заслужени от треньорите на отборите. Те са заслужени от голямата подкрепа на родители, близки и приятели, които влагат сили, умения и най-вече вяра в техните успехи. Благодаря на всички за усилията, които полагате и възпитанието, което давате на децата на града в областта на спорта. В мое лице винаги ще имате партньор. Благодаря за всичко, което правите за нашия град!“, каза в заключение кметът.

 

*ВИДЕО от събитието може да гледате ТУК

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?