Следвайте ни

Шест димитровградски села празнуват Сирни Заговезни

Бряст, Върбица, Длъгнево, Крепост, Крум празнуват с "хамкане" и "жавги", а в Добрич има 13 метрова клада

viber icon

В община Димитровград на шест места ще бъде отбелязан традиционния празник Сирни Заговезни на 10 март.
Празникът ще започне от 16.30 ч. в село Бряст където в читалището гостите ще могат да се насладят на фолклорна програма подготвена от НЧ"Пробуда". В 18 ч. всички фолклорни колективи и жители на селото, облечени в традиционни български носии ще направят празнично шествие със запалени факли от читалището до двора на църквата "Св. Иван Рилски". Шествието ще бъде предвождано от най-малките жители на село Бряст. В двора на църквата ще се пеят подходящи за празника песни около огъня и ще се хвърлят "Чавги", които мъжете от селото са приготвяли цяла зима за този ден. Традиционно празника се радва на голям интерес.


В 17.30 ч. в село Добрич ще запалят огромен 13 метров огън, подготвен специално от кмета на селото Марин Маринов и местното читалище за празника, а във селата Върбица и Длъгнево началото е обявено от 18 ч. на площада, където ще горят няколко огъня. Групата за автентичен фолклор към НЧ "Отец Паисий Хиляндарски 1934" в село Длъгнево ще представи програма подходяща за празника, ще бъде пресъздаден обичая "Хамкане" и ще се представят автентични "Пеени хора". 


В неделя вечер от 18.30 ч. и в Крепост с огън на площада в центъра на селото самодейци от местното читалище "Селска пробуда 1927" ще пресъздадат древния обичай "Оратник". С факелно шествие младите мъже на селото облечени в народни носии ще се съберат около кладата в центъра и ще запалят огъня за пречистване. Фолклорния хор при читалището ще изпълнява автентични за обичая песни. По стара традиция на този ден по-младите вземат прошка от по-старите, кумците от кумовете. Около огъня ще бъде направена и въстановка на обичая "Хамкане", в който децата застават на колене с ръце на гърба и се опитват да отхапят от парче халва завързано с червен конец, което най-възрастната жена върти в кръг пред лицата им. Вярва се, че което дете успее да "хамне" ще бъде здраво през цялата година.


Характерно за този обичай са и така наречените огнени стрели - "жавги", които младите мъж е хвърлят в дворовете на избраната от тях девойка. С крадене на мома и българско хора ще завърши празника в село Крепост. "Оратник" се смята за начало на пролетните празници и женитбите.
Изключително интересен обичай "На гори" и "Оратник" ще бъде пресъздаден и в село Крум на 9 март от 18 ч.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?