46

Със спектакъл на обновения площад Асеновград отпразнува 3 март

С богата програма бе отбелязана годишнината - 145 години свободна България


Кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев и множество асеновградчани отбелязаха 145 години от Освобождението на България. Въпреки дъждовното време, хората излязоха, за да отпразнуват националния празник. А от тераси и прозорци се вееше българският трибагреник. Градоначалникът поднесе венец на гроба на прапоршчик Вишняков - в двора на храм „Св. Димитър” в Асеновград.

Отслужена беше панихида в памет на загиналите за Освобождението на България. Последва слово на архиерейския наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев. Освен кметът, цветя и венци поднесоха и председателят на Общинския съвет в града Драгомир Георгиев, общински съветници, общественици, граждани.

Празничната програма продължи на обновения централен площад "Акад. Николай Хайтов" и в Градската библиотека. С вълнуващо слово кметът се обърна към съгражданите си. "Днес, когато честваме 145 години от Освобождението на България, ние отново преоткриваме и преосмисляме свободата, като ценност. Онази свобода, която не идва отвън, не се дарява като дреха, къща или пита хляб, а се случва в мислите и делата на хората, освободени от оковите на столетия мъка, страдания и загубено достойнство. Онази свобода, отгледана в монашеската килия на Паисий, преминала през черното бесило на Левски, през песните на Ботев и куршума на Вола, през хвърковата чета на Бенковски. За нас, българите, тя е белязана с особен знак - на страдание, порив и мъжество. Тя е символ на достойнството ни, като народ, и наша отговорност пред бъдещето", каза Грудев.

Присъстващите станаха свидетели и на военен ритуал по издигане на националното знаме на България, под звуците на химна. Честването на 3-ти март в Асеновград завърши със спектакъл „Обичам България”. В празничния едночасов концерт участие взеха Елена Василева, Музейната музикална школа, Фолклорна група „Надежда Хвойнева“, "Театрална работилница за мечти", Клуб за народни танци „Феникс“ и ПФА „Станимака“. А Исторически музей - Асеновград предложи свободен достъп за посетители.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?