Следвайте ни

С надежда за чудо! Вярващи понесоха иконата на Богородица от Бачковския манастир ВИДЕО

viber icon

С тържествен звън на камбаните и манастирското клепало от църквата "Св. Богородица" на Бачковския манастир беше изведено копието на чудотворната икона на Божията майка.
Стотици богомолци от цялата страна я придружиха в традиционното литийно шествие до местността "Клувията". Миналата година то не се проведе както повелява традицията заради мерките, свързани с коронавируса. Тогава чудотворната икона беше поставена в автомобил, а не носена на ръце от вярващите. Тази година тя се носи само от двама души, а останалите вървят след тях. Носачите ще се сменят по пътя. 


В местността „Клувията“, между скалите, през 1604 година е открита  светинята от двама овчари. Иконата била скрита от монасите в местността по време на турското робство. Вярва се, че образът на Божията майка помага при различни заболявания и извършва изцерителни чудеса, но  трябва или да се докоснеш до нея, или да се включиш в носенето й по стръмния път към местността. 


Една част от хората, участващи в литията твърдят, че са усетили нейната благодат и се връщат в знак на благодарност, други - идват с надеждата за помощ.

Тази година се допускат да участват всички желаещи, но иконата на Света Богородица няма да носи от много хора.

Хора от цялата страна в неделя и рано сутринта в понеделник се помолиха  пред лика на Богородица и отправяха молитви към нея. Тази година обаче те са в пъти по-малко в сравнение с 2019 г., когато нямаше пандемия, разказват редовни участници в ритуала. Миналата година пък светинята бе пренесена с джип.

Пандемията още повече е засилила вярата в чудотворната мощ на иконата. Едни се обръщат с надежда към нея да ги спаси от страшни болести, а други да помогнат на свой близък. 

28-годишната Елена дошла да се помоли за здравето на чичо си. Наскоро той бил диагностициран с тумор и опериран. Все още се движел трудно, затова тя донесла негова дреха и щяла да извърви пътя до Клувията.

„Казват, че когато някой не може да дойде е достатъчно да донесеш негова вещ. По този начин хем изразяваме благодарността си, че Господ го запази жив след тежката операция, хем се молим бързо да се възстанови и да няма усложнения за в бъдеще“, каза Елена. На този ден тя не идва за първи пъти. Изминавала е пътя и преди години, но тогава е дошла просто, за да отбележи празника.

 

СНИМКИ Наташа Манева

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?