Следвайте ни

"Рожен Експрес" спря транспорта до 14 села в Смолянско

Най-големият превозвач в Смолян, фирмата "Рожен Експрес", обяви изненадващо, че спира да обслужва линиите до 14 села от 15 август т.г. Под угроза да останат без обществен транспорт са селата в община Смолян - Смилян, Момчиловци, Кутела, Катраница, Орешец, Стража, Горово, Чеплят, Вълчан, Турян, Мугла, Левочево, Хасовица, Белев дол.


Кметът на Община Смолян Николай Мелемов потвърди, че на 12 август 2019 г. в общината е получено писмо от най-големия превозвач, че от 15 август т.г. спира обслужването на междуселищните линии. „Те ни поставят пред свършен факт. Изоставят непечелившите селски линии, но не се отказват от печелившите градски линии“, каза Мелемов. Обяснението, което получил от банкерката Петя Славова, която е основен собственик на фирмата-превозвач е обявила, че „Рожен Експрес“ е в несъстоятелност и не може да калкулира повече загуби. "Не мога да коментирам управлението на частна фирма. Решаваме по спешност проблема като водим разговори с другите превозвачи. Хората не трябва да се притесняват, няма да ги оставим в никой случай без обществен транспорт и няма да има драма", заяви Мелемов. Той заяви, че тъй като е несправедливо даден превозвач да поеме само непечелившите линии в общината, през есента ще бъде обявен нов конкурс за градските линии и ще се предложи на ОбС да приеме нова транспортна схема.


"Мотивът за решението да спрем да возим по тези линии е неизпълнение на споразумението с общината от януари т.г. и по решение на собственика. Фирмата не е в несъстоятелност. Натрупали сме много загуби от тези линии. Приключваме миналата година с 280 000 лв. загуби, основно заради тези линии", каза изпълнителният директор на "Рожен експрес" Николай Бояджиев.


В същото време по подписано споразумение между кмета Николай Мелемов и превозвачите "Рожен експрес", „Орфей експрес” и Консорциум „Мегатранс” за периода от 1 април до 30 юни т.г. маршрутните разписания на основните градски линии №1,2 и 3 на областния Смолян се изпълняваха на интервал от 9 минути, като още от пролетта влязоха на лятното разписание. По зимното разписание автобусите се движат през 7 минути. Споразумението бе валидно до 30 юни, защото след тази дата превозвачите по принцип започват да се движат по лятното разписание до септември.


Основната изтъкната причина за тази мярка бе намаление на пътникопотока с над 50 на сто в сравнение с последните 15 години. Смолянчани пък негодуват, че и в най-големите жеги, от "Рожен експрес" изпълняват градските линии с малки бусове, наричани от хората "душегубки".

Петя Гайдарова

Кореспондент Смолян екип "регион"

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?