Следвайте ни

Родопска сватба с гайди разлюля Асеновград

viber icon

Тежка сватба по родопски обичай събра очите на асеновградчани. Нина и Димо поканиха своите родители, приятели и гости на празника. След 18-годишен съвместен живот двамата решиха да вдигнат сватба, но не типично съвременна, а с всички типично родопски ритуали. От ранни зори започна подготовката на булката със сплитането на косите ѝ от приятелките, приготвянето на чииза и забулването ѝ. За място на “забиране на булката” младоженците бяха избрали къщата-музей “Консулато”. Младоженецът пристигна с гайди и тъпани за своята любима. После, както повеляват старите обичаи, младоженецът и кумовете трябваше да се “преборят” за момичето. 

Това не се случи никак лесно, а беше съпроводено с много предизвикателства. 

След “откупването” на чеиза и “спечелването” на булката, младоженците и кумовете се качиха на каруца, която ги отведе до църквата “Свети Архангел Михаил”. Нина и Димо и гостите им бяха в народни носии и предизвикаха истинско възхищение у асеновградчани. След венчавката всички се отправиха до центъра на града, където се извиха дълги хора. 
Украсата на ресторант “Асеновец”, където продължи тържеството бе изцяло съобразена с избрания стил сватба от младоженците. Бали със сено, метли, лук, тикви, менчета, китеници и одеяла бяха елементите на украсата. Нина и Димо успяха да покажат най-важните моменти на родопската сватба на гостите си и вярват, че тези традиции трябва да се пазят и изразяват истинската почит към кумове, родители и близки.
Иван Кирев

Иван Кирев

Репортер - екип „Шоу“

Иван Кирев е завършил Професионалната гимназия по машиностроене в Пловдив. Работил е в plovdiv24.com, plovdivlive.com, podtepeto.com. От май 2017 г. е репортер в отдел "Култура и шоу" на в. „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?