2374
Следвайте ни

Ретро фестивал разказа за Асеновград през 30-те

viber icon

Царят на вица - арх. Боян Чинков, който вкара Пловдив в комунизма с мекици без пари, стана част от ретро фестивала „30-те години на ХХ век в Асеновград”. Събитието събра много асеновградчани през уикенда.  

С изложбата „Модерни времена“ инициаторите от Сдружение "Станимашка Фотографчийница" припомниха творчеството на прочутия архитект, построил много сгради в Станимака, но и под тепетата. „Арх. Боян Чинков е един от първите, организирали популярните днес акции с имена “пърформанс” и “флашмоб”. Само че неговите протести са били насочени срещу парадоксите на социалистическите догми. Помните акцията с безплатните банички в Пловдив“, каза за „Марица“ Атанас Кендев от „Станимашка Фотографчийница".

Ретро фестивалът продължи с разговор-дискусия за „Процесите в модернизацията на града и развитието му през 30-те“. Организаторите бяха подготвили и специална изложба - „Построено и създадено в Асеновград в 30-те години на ХХ век“.

Едната от вечерите завърши с прожекция на филма „Забравеният градосъздател - архитект Матей Матеев“.

В рамките на фестивала (на 18 септември) беше представен електронният регистър на паметници и елементи на градската среда в Асеновград. В програмата излъчиха и нови епизоди от филма „Изгубеният Асеновград“. Голямата изненада за местните беше да видят как са изглеждали транспортните средства от 30-те години на ХХ век. Партньор на инициативата е Община Асеновград, която подпомогна и финансово организаторите от „Станимашка Фотографчийница".

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?