Следвайте ни

Ремонтират седем язовира в Асеновградско

viber icon

В продължение на месец община Асеновград извърши проверки на язовирните стени за техническото им състояние и свободния обем на язовирите. Инспекциите се осъществиха съвместно от назначена общинска комисия и служители на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Целта на проверките е чрез установяване техническото състояние и свободният обем на язовирите да се предприемат мерки за намаляване вредното въздействие на водите върху жилищните сгради и имоти на населението.

През последните дни са паднали по-голямо количество валежи, които са довели до повишаване нивото на водата. Такива са в селата Стоево и Козановои в квартал"Долни Воден". Към момента всички 22 язовира са проверени, като наблюденията ще продължават. Установено е наличие на свободен обем в по-голямата част от тях. А там, където водата се е повишила значително, се извършва контролирано изпускане. Някои от язовирите, в зависимост от потенциалната опасност, се проверяват ежедневно.

По язовирните стени не са констатирани сериозни технически проблеми. Извършва им се ремонт, като на три от тях ремонтните дейности са завършени, заедно с тези на изпускателните кранове. А именно: тези, в землищата на селата Новаково (2 броя) иСтоево (1 брой). В момента продължава ремонтирането на седем язовира –в землищата на селата Стоево, Патриарх Евтимово, Новаково,Тополово,Червен и Мулдава.

Финансирането за ремонтните дейности е осигурено от държавата. По време на извършването на ремонтите наемодателите се освобождават от месечните вноски. За целта е необходимо да подадат заявление в свободен текст, адресирано до кмета на общината. Освобождаването от такса става факт, след проверка от специална комисия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?