Следвайте ни

Ремонтират на пожар училище за 160 000 лева

viber icon

Община Асеновград ще отдели около 160 000 лева за незабавен ремонт на сградата на ОУ „Ангел Кънчев“ в града. За целта ще бъде проведено извънредно заседание на Общинския съвет в града, на което съветниците ще обсъдят и гласуват прехвърлянето на средствата. Причина за спешната мярка е на стоманобетоновите плочи в 21 класни стаи. За ситуацията община Асеновград е сезирана от директора на учебното заведения Галина Милева.

Поради големите деформации, в една от стаите има паднала мазилка от тавана. „Радваме се, че в този период децата бяха вкъщи, когато се провеждаше онлайн обучението, и не се стигна до неприятни инциденти. Направихме обследване на сградата. Вариантите за провисването са 3. Първият е, още през 70-те години, когато е строено училището, плочите да са изпълнени в този вид, в който в момента ги виждаме. Вторият вариант е при бързо строителство и декофриране преди да изтече необходимият срок, в който бетонът да набере достатъчна якост. Третият вариант е това да се е случило от недостатъчни количества армировка“, обясни заместник-кметът по строителството в Асеновград инженер Стоян Димитров.

Той направи и оглед на място, като уточни, че е било възложено на фирма да направи рентгеново заснемане на училищната конструкция. Целта е била да се определи дебелината на плочите, размерът на провисването и количествата армировка, които са реално вложени в самия обект. От резултатите става ясно, че същите са недостатъчни, като брой, а дебелината на плочите варира в отделните помещения и най-голямото провисване е над 15 сантиметра. Впоследствие община Асеновград се е свързала с екип от инженер-конструктори, който да извърши повторен оглед. Установено е, че конструкцията е опасна и е необходимо спешно да се отремонтира. Укрепването ще се състои в монтирането на метални греди, които ще бъдат анкерирани в съществуващи колони. След това, те ще бъдат облечени в гипсокартон.

Целият ремонт ще отнеме около 3-4 месеца. Предвижда се първо да бъдат направени най-спешните стаи, за да може учебната година през септември да започне в нормални условия, в случай, че е присъствена. Ако ремонтът не бъде довършен през летния период ще се мислят варианти това да се случва през ваканциите на децата. „Опасност от срутване на конструкцията няма, но съществува вероятност от падане на мазилки от тавана и от възникване на инциденти“, каза в заключение инженер Стоян Димитров.

Припомняме, че в община Асеновград ще бъдат изградени една спортна зала (в село Тополово) и два физкултурни салона – в ОУ „Ангел Кънчев“ и в ОУ „Петко Каравелов“ в града. Средствата, организационната работа и физическото изпълнение на проектите ще се осъществи изцяло от държавната власт. Те ще бъдат реализирани благодарение на премиерана България Бойко Борисов, който обеща изграждането на обектите, когато беше на официално посещение в Асеновград.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?