Следвайте ни

Река Чая спасява Асеновград и Пловдив в жегите

viber icon

Любимо място на асеновградчани и пловдивчани за плажуване близо до града е река Чая. Локацията е спасение за стотици хора в жегата от нажежените панелки, затова и през уикенда е трудно да си намериш място по реката. Чая се превръща в плаж от ранни зори, а скарите са през няколко метра.

Няколко участъка по брега обаче са се превърнали в страхотни места за къпане и слънчеви бани, след като реката е изнесла пясък и засипала част от брега. На места Чая е оформила вирове, в които водата тече спокойно и е безопасно място за плуване. Скалите по бреговете пък младежи ползват като "трамплин" за скокове.

Едно от тези места е вирът „Ставрида”, както го наричат асеновградчани. Той е на около километър от града по пътя за Бачково. Точно на този бряг река Чая е оформила чудесен пясъчен плаж, върху който хвърлят сенки вековни чинари, има и дълбок вир. Мястото може да бъде разпознато по надвисналата отгоре 40-метрова скала. Там е кацнала кооперация от 60-те години на миналия век - може би последната станимашка къща, преди да започне царството на планината. 

Асеновградчани идват на „Ставрида” при всяка възможност, тъй като водата на Чая през август не е много студена.

Река Въча е друго притегателно място за пикник и слънчеви бани в региона. Край Стамболийски и Йоаким Груево местата със ситен пясък и спокойно течаща вода също привличат десетки през летните месеци.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?