Следвайте ни

Раздадоха награди в Асеновград за деня на ракетните войски ВИДЕО

viber icon

С тържествен ритуал поделението в Асеновград отбеляза Деня на ракетните войски и артилерия. По време на церемонията отличилите се военнослужещи получиха награди. 11 март е троен празник, защото на тази дата се чества  108 години от Балканската война и овладяването на Одринската крепост, както и на 93 години от създаването на Четвърти артилерийски полк.

„Полкът изпълнява и трите мисии на въоръжените сили, но отбраната заема най-голяма част от вниманието му и въпреки ограниченията от пандемията, през изтеклата година вие изпълнихте задачите си и показахте, че традициите се спазват на високо ниво“. С тези думи се обърна към войниците заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.


Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов каза, че все още не им достига личен състав, ново въоръжение и техника. По думите му превъоръжаването е скъп и бавен процес, но през последните 3 години се работи по преодоляването на проблема. 
На този ден през 1913 г., по време на боевете от Балканската война (1912 - 1913), започва артилерийската подготовка на атаката, предшестваща щурма на Одринската крепост.

„Превземането на  Одринската крепост ще остане в историята със златни букви, защото тогава въпреки всички световни експерти, които смятат, че никои не може да превземе Одринската крепост – буквално за няколко дни тя пада“, каза военният министър Красимир Каракачанов, който награди с грамота и книга на историческа тематика капитан Илиян Илиев от асеновградското формирование. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?