Следвайте ни

Протест срещу безводието: Хората от Червен блокираха пътя Асеновград - Кърджали ВИДЕО / СНИМКИ

viber icon

Жители на пловдивското село Червен излязоха на протест заради режим на водата, който продължава вече няколко лета. Всяка година от юни почти до края на декември местните са принудени да се запасяват с бутилки и легени, но и това не помага.

"Сутрин ставаш, отиваш на работа и не можеш да се измиеш. Трябва да се миеш с кофата", казва Георги Димитров. "Когато пуснат водата - два часа духа въздух, водомерът върти и ние плащаме въздуха", добави Христо Мерков. Безводието са принудени да търпят 720 постоянни жители, като през лятото броят на потърпевшите се увеличава с още 200 виладжии.

За да изразят недоволството си, жителите на Червен блокираха за кратко пътя Асеновград - Кърджали. По-нетърпеливите шофьори направиха обратен завой.  Хората, водени от кмета на Червен Атанас Игнатов, крещяха "Искаме вода" и надуваха тромби.

Жителите твърдят, че водният режим невинаги се спазва и понякога по три дни в селото нямат капка вода. Мария Каварджиева, която живее тук от 40 години, има резорвоар в двора си. Вечер, когато дойде водата тя го пълни догоре. Пристигнат ли й обаче гости и резервоарът пресъхва, и дори не стига.

От няколко години обещават на жителите на Червен, че проблемът с водата ще бъде решен, това обаче така и не се случва. Преди години е направен ремонт на ВиК мрежата в района за 1,3 млн. лв., но режимът продължава и днес.

Главният инж. на ВиК - Пловдив Антон Гълъбов успокои жителите, че се подготвя изграждането на нов водоизточник. В момента текат отчуждителни процедури. Новият водоизточник ще е в местността Кара сулука. Според кмета на с. Червен Атанас Игнатов изгрждането му може да стартира най-рано в началото на следващата година.

н
Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тиквата

Тиквата

24.07.2021 | 10:58

Гласувайте за мен и ще ви докарам вода от Сахара

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?