71

Посмъртно: Военният пилот Валентин Терзиев - почетен гражданин на Асеновград

Посмъртно да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Асеновград“ подп. Валентин Терзиев. Предложението ще бъде внесено до местния общински съвет от инициативен комитет, който започна събирането на подписи.

Всеки, който желае да подкрепи номиацията на подп. Валентин Терзиев, може да го направи в книжарницата на ъгъла на улиците „Съединение“ и „Воденска“.

Майор Валентин Терзиев загина на 9 юни 2021 г. по време на нощно учение с изтребител МиГ-29 в морето край Шабла. 47-годишният пилот е завършил Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в авиационна база – Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила.

Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?