49

Пощенска марка с лика на Паисий Хилендарски валидираха в Асеновград

Директорът на Районно управление „Южен централен регион“ на „Български пощи“ Диана Ранчева пусна в употреба издание на тема „300 години от рождението на Паисий Хилендарски“. Официалната церемония по валидирането се състоя днес в регионална библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград. В нея взеха участие д-р Христо Грудев – кмет на община Асеновград, председателят на Общинския съвет в града Драгомир Георгиев, директорът на Исторически Музей Иван Дуков и директорът на Градската библиотека Милена Марковска.

Д-р Грудев сподели пред присъстващите: „Чест е за община Асеновград да валидираме марка с лика на Паисий Хилендарски в нашата библиотека, която също носи името на му. Тази година се навършват 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на История Славянобългарска и 60 години от канонизирането на Отец Паисий.

На територията на нашата община Паисий Хилендарски се тачи много. Имаме две училища и едно читалище, носещи неговото име. Има легенда, която разказва, че Паисий Хилендарски е завършил житейския си път тук в Асеновград. Дали е така историците ще се изкажат с времето. Има някаква символика в това, че Паисий Хилендарски завършва житейския си път тук и тук започва пътя по света с марката с лика на Отец Паисий. Смятам, че Асеновград заслужава валидирането на тази марка да започне именно от тук.“

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?