Следвайте ни

Подраниха ли? Преброители шетат по къщите край Пловдив

viber icon

Преброители тръгнаха по къщите в Асеновград. За това съобщиха пред "Марица" жители на града. Те недоумяват защо им звънят по вратите, при положение, че все още тече електронно преброяване. 

"В неделя вечерта видях жена с фенерче в ръка да обикаля по домовете. Вече беше тъмно, говореше с хората и попълваше документи. Питах съседите какво иска тази жена, те отговориха, че се е представила за преброител и е попълваха формулярите. Питала е за ЕГН-та, лични дани, колко човека живеят и т.н. Не мисля, че е редно. Питала е също вие електронно ли ще се броите или на хартия", пише в сигнала си до медията ни асеновградчанка. 

Преброителка е тропала на вратите на къщи по улиците "Мануш войвода" и "Марин Дринов", за да събира необходимите за физическото преброяване данни. То обаче ще стартира на 18 септември, а до тогава преброители нямат право да посещават гражданите. Подраняването притеснява асеновградчани, защото те се опасяват от евентуална измама. 

Във фейсбук пък асеновградчанин уведомява за същия проблем и пита дали е правилно. По-вещи по въпроса с преброяването настоятелно информират, че на този първи етап  не са включени действия на преброители. Други съветват да се изисква карта за легитимация и да се прави справка в НСИ дали съответното лице, почукало на вратата ни, присъства в техния списък. 

Причината за подраняването, според асеновградчани, е че дадения преброител иска предварително да си свърши работата и когато настъпи момента за посещения, вече да е готов и да е изпълнил задължението си. 

По информация на "Марица" въпросната жена е предупредена и е преустановила обикалянето си по къщите. От НСИ напомнят, че до 17 септември включително всеки може да се преброи електронно, след тази дата преброител ще мине и ще събере електронните кодове. Физическото преброяване на населението и жилищния фонд е от 18 септември до 3 октомври.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

не навън

не навън

14.09.2021 | 07:08

няма да допусна никой. бахти и тъъпата държава кого ще преброявате по време на смъртоносната китайска пандемия като всеки ден умират по сто двеста антиваксъри. само маннгали останаха тука

Отговори
1 0
Мургавелко

Мургавелко

13.09.2021 | 19:46

Сигурно е искала нещо да ошета!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?