Следвайте ни

Почитаме днес чудотворната икона на Св. Богородица до Асеновград

viber icon

Днес е Акатистова събота, петата на Великия пост, и е празник на чудотворната икона "Св. Богородица - Златната ябълка". Иконата се намира в храма "Св. Богородица - Успение" в квартал Горни Воден край Асеновград. 

В петия петък от Великия пост в християнските храмове по време на вечерното богослужение се пее акатист на Пресвета Богородица. Вярващите стоят прави, откъдето идва и името "акатист", което в превод от гръцки означава "без сядане". 

Празникът е свързан с чудотворната икона, помогнала през 1765 г. на бездетна жена да се сдобие с рожба. Това е записано от Ананий Клинис, който по онова време  бил игумен на манастира "Св. св. Кирик и Юлита" до Горни Воден.

Преданието гласи, че жената закъсняла за акатиста, не получила нафора - благословен хляб, и заплакала. Свещеникът взел ябълка, оставена като дар пред иконата на св. Богородица, и й я дал. Жената я приела с вяра. Скоро забременяла. За да изрази благодарността си, украсила богато светата икона, заръчала да изковат златна ябълка и я дарила на храма.
След чудото се родила традицията чудотворната икона да се обкичва с венци от ябълки още в първия петък от поста. Те престояват на нея пет седмици и на Акатистова събота се раздават на жените, които искат да се сдобият с рожба.

Стотици хора се стичат на този ден в църквата "Св. Богородица - Успение", която се намира центъра на квартал Горни Воден. Сегашната е построена през 1830-1833 г., но на това място е съществувал древен храм, който много пъти е разрушаван през столетията.

Самата икона е рисувана от неизвестен автор в началото на 17 в. и е поставена в тежък сребърен обков. Заради характерния колан на Божията майка и трите ябълки, включени в изображението, е известна като "Златната ябълка". Хората вярват, че излъчва лечебна сила и помага не само за зачеване, а при всякакви душевни и физически страдания.

Местните разказват, че са много чудесата, извършени от Божията майка чрез нейната икона, наричана още Благодатна.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?