46
Следвайте ни

Пътуване по мъките! Влакът за Асеновград като руска рулетка

viber icon

Влаковете, които пътуват по маршрута Пловдив-Асеновград-Пловдив закъсняват, препълнени са, често закъсват. Това гласят само няколко от сигналите, които заляха редакционната поща на "Марица" през последните дни. 

Един от тях е от Гергана Вълканова, която живее в Асеновград, но работи в Пловдив и ѝ се налага да пътува. Тя твърди, че преодоляването на разстоянието с влак се е превърнало в истински кошмар. 

"От юли месец насам се извършват ремонтни дейности по ЖП трасето от Асеновград до Пловдив. Първоначално беше обявено, че тези дейности ще приключат до средата на август и тръгването на влака в 09.00 часа беше променено на 09.05 часа. След това промениха отново часа на тръгване на 09.10 часа и периода за ремонтните дейности се промени до края на месец ноември. Когато има закъснение на влака, никой не съобщава за това закъснение и всички, които чакаме да пристигне, за да отидем на работа, стоим в неведение и чакаме", разказа тя и сподели няколко интересни случаи, свързани с пътуването ѝ. 

"Имаше случай, когато влакът спря на гара Крумово и след 5 минути престой беше съобщено, че има техническа повреда и за неопределен период от време ще стоим. След още 5 минути кондукторката ни съобщи,че проблемът не е в нашия влак,а във влака за Свиленград и ще стоим докато не изтеглят влака. При тази ситуация всички във влака започнахме да звъним до работното си място, за да съобщим, че не знаем кога ще пристигнем на работа. Защо в тази ситуация не можаха да извикат автобус,който да ни извози до Пловдив?", пита Гергана. 


"Друг случай - стоим на гара Асеновград и чакаме да пристигне влака, но не идва. При запитване на касата ни информираха,че има закъснение от Пловдив и не се знае кога ще пристигне. Как никой не излезе да съобщи, че ще има закъснение, за да можем да отидем на автогарата и да хванем автобуса?Аз успях да хвана автобуса в 09.20 часа, но беше чист късмет и заплатих още 1.50 лева за билет, при положение,че си бях купила за влака-1.30 лева. Тоест, за да мога да стигна до работното си място аз заплатих 2.80 лева, като от тези пари сумата за билета за влака беше излишна, но никой не ми е възстанови", сочи в сигнала си възмутената Гергана. 

Черешката на тортата била на 29 септември. "Вървя аз към гарата и в 08.35 часа виждам, че тръгва влака за Пловдив, при положение,че в този час няма влак. Отивам да си купя билет и на касата съобщават на жената пред мен, че влакът за Пловдив, който трябва да тръгне в 09.10 часа, ще тръгне в 09.30 часа. Когато дойде моят ред за билет попитах в колко часа е влака и отговорът беше : "В 9.30 часа." При въпросът ми защо ще тръгне в толкова, ми беше отговорено, че е имало закъснение и предишният влак е тръгнал преди две-три минути, а по разписание този влак трябва да тръгне от Асеновград в 08.05 часа. Сега ако може някой да ми отговори дали това е нормално?Моето работно време е от 10.00 часа. Как се предполага, че ще стигна на време на работа, ако влакът тръгне в 09.30 часа? Изборът беше дали да рискувам да чакам влака и да се надявам да няма закъснение, и да закъснея за работа, или да отида на автогарата, за да хвана рейса в 09.20 и отново да закъснея, за пореден ден за работа, както много други хора. Реших да не рискувам повече с влака и отидох на автогарата, за да хвана рейса. Рейс има в 09.20 часа.Този рейс пристига в Пловдив в 09.55 часа-така че, пак съм закъсняла за работа", разказа Гергана. 

На 6 октомври отново влакът, който пътува в 09.10 часа по линия Асеновград-Пловдив, пристигна на гара Пловдив със закъснение, защото 10 минути е престоял на гара Крумово. "Не обвинявам служителите на гарите и автогарите, те нямат вина, но трябва да се вземат някакви мерки. В другите държави ремонтни дейности по пътища и жп линии се извършват през нощта, за да не се пречи на движението. Юли месец на 40 градуса на слънце как се работи?", коментира тя. 

Гергана Вълканова засяга и въпроса с алтернативния транспорт. "Преди пандемия рейсовете Асеновград-Пловдив бяха през половин час. По време на пандемията ги разредиха и са през два часа. Има рейс в 08.20 часа-ако хвана него ще отида с 1 час по-рано, ако хвана този в 09.20 часа-закъснявам. Вечер последният рейс, който пътува за Асеновград, е в 18.20 часа. Който не успее да го хване трябва да отиде да чака влака, който не се знае кога ще пристигне. Въпросът ми е докога аз и много други ще се молим да не закъснеем за работа?", пита нашата читателка. 

"В момента се извършва ремонт и на пътя Асеновград-Кърджали. Рейсът,който е от Кърджали до Пловдив, също е със закъснение, защото обикаля през Поройна. Имам личен автомобил, но много други нямат и за да стигнат до Пловдив/или където и да е/използват автобуси или влакове. Цената на литър дизел гони 2.30 лева и с всеки ден се покачва, но това не се гледа. А и нали трябва да опазваме околната среда,а автомобилите замърсяват. Автомобилът може да се развали и тогава какво правим?
И не става въпрос само за работещите като мен. Има ученици, хора, които имат записан час при лекар, хора, които трябва да гонят транспорт за друго населено място. Те какво да правят и какво да обясняват? 
Кой работодател ще търпи и до кога служител,който почти всеки ден закъснява? Докога всички ние ще тичаме до работните си места, до училище, до болници и ще мислим какво обяснение да дадем?
До кога всеки от нас ще мисли варианти как да стигне до Пловдив на следващия ден? Смятам,че това е един належащ проблем и трябва отговарящите да вземат някакво решение", смята Гергана. 


Припомняме, че на 5 октомври пък влакът стовари пътниците, в голямата си част ученици, в нивите между Пловдив и Асеновград, заради повреда. В социалните мрежи пък е пълно със сигнали за това, че влакът е препълнен и че това е недопустимо във време на пандемия. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

БАТКО

БАТКО

08.10.2021 | 20:10

А спомняте ли си че едни пари,отпуснати за железниците, бяха отнети и пренасочени другаде? Явно от железниците не може да се краде както от магистрали,летища и други.Работил съм 41 години в БДЖ И НК"ЖИ" и всичко, абсолютно всичко ми е ясно! Не обвинявам никого, внимавайте добре за кого ще гласувате.

Отговори
7 0
Биткойнър

Биткойнър

08.10.2021 | 18:40

Как лесно и бързо да печелим криптовалута Биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 4
Ицо

Ицо

08.10.2021 | 18:30

ДИСТАНЦИЯ И УДОБСТВО ИМА ЛИ ЗА ХОРАТА ИЛИ ГОЛЯМ ПРАЗ КАК СЕ ПЪТУВА ВАЖНОТО Е ДА ИЗИСКВАТ САМО НАЙ ЛЕСНО Е

Отговори
5 2
Петков

Петков

08.10.2021 | 17:05

Отдавна пиша и предлагам ж.п.линията Крумово - Асеновград да се удвои,електрифицира и промени трасето да обслужва летището.Това решава проблемите с транспорта Пловдив- Асеновград за минимум 50 години.Няма кой сериозно да реши проблема.

Отговори
9 0
...

...

08.10.2021 | 16:34

Не може да се работи само нощем. Едната линия се демонтира, както и е без ток, така че по същество това е проблемът. По време на ремонта е намалена пропускателната способност на отсечката

Отговори
4 0
Бай Тошо

Бай Тошо

08.10.2021 | 16:02

Капитализъм другари, ЕС -" свободно пътуване на хора и товари", ама всичко само на сладки приказки!

Отговори
6 5
Ицо

Ицо

08.10.2021 | 18:31

ВСИЧКО Е НА ПРИКАЗКИ САМО

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?