Следвайте ни

Откриха нитрати и уран в чешми край Асеновград

viber icon

Извършено е пробовземане от няколко водоизточника на територията на община Асеновград. Установено е, че водата от някои от чешмите за обществено ползване на територията на община Асеновград не е подходяща за пиене. Всяко едно от съоръженията е снабдено с уведомителна табела.

"Конска чешма" – Асеновград и чешма в село Златовръх: леко отклонение в нормата на нитратите.

Чешма за обществено ползване в село Патриарх Евтимово: малко над нормата се отчита при коли-титър и нитрати.

Чешма за обществено ползване преди втория тунел вдясно по пътя Асеновград – Бачково (наречена "Панчева чешма"): естественият уран е малко над определената максимална стойност. Там е поставяна табела трикратно от общината, но тя е била премахната от недобросъвестни граждани. Водата от тази чешма не е подходяща за пиене, но може да се ползва за битови нужди (поливане, миене и други).

Същото се отнася и за обществен водоизточник в село Нареченски бани.

Чешмас име "Соленото изворче", разположена край "Новия пазар" в Асеновград: леко завишение на естествения уран, обща алфа-активност и бета-активност. Водата не е подходяща за пиене, а само за ползване за битови нужди.

Обществени чешми в селата Новаково и Червен (в местността "Майката"): изследването е показало, че стойностите на показателите съответстват на определените норми.

Поставените уведомителни табели остават до следващото пробовземане или докато пробите не покажат, че стойностите на показателите са в норма. Много често обаче указанията биват премахвани. От отдел "Екология и околна среда" към община Асеновград уверяват, че предстои да бъдат извършени огледи на чешми за обществено ползване и там, където липсват табели, такива да бъдат възстановени.Пробовземането се извършва периодично от представители на Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Пловдив, като задължително присъстват и експерти от съответния отдел на общинската администрация в града.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Alex

Alex

14.10.2020 | 14:50

Сега Google плаща $ 11570 до $ 12500 на месец за онлайн работа от вкъщи. Присъединих се към тази работа преди 2 месеца и спечелих $ 10588 през първия месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми се промени - напълно към по-добро! Вижте какво правя ===>>> Jobnews3.com/

Отговори
1 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?