Следвайте ни

Още 1 млн. лв. за Мулдавския манастир край Асеновград

Парите ще бъдат отпуснати след визитата на Борисов в неделя

viber icon

1 076 340 лв. ще бъдат отпуснати от кабинета за консервация и реставрация на Мулдавския манастир „Св. Петка“ край Асеновград. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на правителствено заседание вчера. 

В неделя премиерът пристигна изненадващо в манастира, след като посети новата спортна зала в с. Тополово. Той разгледа изгорялото през 2010 година крило на  светата обител, за възстановяването на което преди време бяха отпуснати от правителството 500 хил. лв.

Манастирът е основан през 14-и век и е паметник на културата от национално значение.

 „След претърпян пожар, по манастира е необходимо да се извършат още възстановителни работи. Започнали сме, много сме напреднали, но църквата, която е изключително красива, е пред срутване и затова отпускаме тези средства“, посочи премиерът Борисов на заседанието.

По линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане правителството отпусна общо 1 369 198 лева в подкрепа на общините Брезово и Своге. От тези средства 1 286 625 лева са за авариен ремонт на язовир - основно водохващане за питейни нужди на с. Чехларе. 

Проблемът бе поставен пред Борисов в неделя,  когато той бе на посещение региона и провери как върви ремонтът на пътя Брезово-Раковски. Тогава премиерът се срещна и разговаря с кмета на община Брезово Христо Енков.

Язовирът край Чехларе е собственост на общината. След проливните дъждове през юни миналата година малката стена на съоръжението се пропука и се нуждае от ремонт, припомни Енков.

Веднага след като бе установен проблемът, общината изготви проект за ремонта. С този проект кандидатствахме пред Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане, заяви пред „Марица“ кметът на община Брезово.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?