4020

Обявиха посмъртно подп. Валентин Терзиев за почетен гражданин на Асеновград

Военният пилот подп. Валентин Терзиев, който загина при изпълнението на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел в нощни условия на 9 юни 2021 г.,  получи посмъртно званието „Почетен гражданин на Асеновград“. Отличието беше присъдено на въздушния ас по повод 50-ата годишнина от неговото рождение и 3 години от смъртта му. Плакета за подполк. Терзиев получи неговата майка, която присъстваше на връчването. Това стана навръх празника на града – 26 май, на тържествена церемония на градския площад. 

Другите двама нови почетни граждани на Асеновград са проф. Илза Пъжева и Христо Андонов – дългогодишен директор на ОУ „Петко Каравелов“,  за изключителния им принос за развитието на образованието. Отличията бяха присъдени по предложение на администрацията и с решение на местния парламент, а ги връчиха кметът д-р Христо Грудев и председателят на Общинския съвет Иван Иванов.

Празникът в неделя започна в църквата „Св. Николай - Чудотворец“ с празнична света литургия за благоденствието на града. Последва поднасяне на венци и цветя пред паметника на цар Иван Асен II. Всички присъстващи почетоха паметта на великия владетел, чието име носи Асеновград, падайки на колене в минута мълчание.

Официалната част от Празника на града завърши с церемония по издигане на националното знаме, празнично слово на кмета на общината д-р Христо Грудев и връчване на званието „Почетен гражданин на Асеновград“.

 

Оцени новината

Оцени новината
4.5/5 от 6 оценки
4.5/5 от 6 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?