Следвайте ни

Обличат в бяло 3-годишни принцеси

Калиницата се свързва с образа на малката Богородица при нейното въвеждане в Божия храм

viber icon

Малките принцеси на Асеновград започнаха да се подготвят за празника Калиница, който е с над 100-годишна история и се провежда само в китния град в подножието на Родопите. Момиченца между 3 и 6 години чакат с трепет своите бели булчински рокли, които специално се шият за събитието. Образът на Калиницата се свързва с този на малката Богородица при нейното въвеждане в Божия храм и посвещаването на Бог от нейните родители, когато е била на 3 години.


Народният обичай започва от двора на Етнографската къща, където момиченцата вадят оставените в менче с "мълчана вода" нишани - пръстени, гривни, копчета... А след това минават за здраве под магичния билков Еньов венец. Литийното шествие преминава и през храм "Свети Николай Чудотворец". Там архиерейският наместник стафрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев отслужва празнична литургия за здраве, късмет и благополучие и повежда шествие с калиниците до параклис „Св. Въведение Богородично”, изнася иконата на Светата Майка и поръсва калиниците със светена вода. Шествието завършва в градския парк с музикална програма. На финала се избира най-хубавата калиничка. Случвало се е да се съберат над 500 момиченца, а от община Асеновград се надяват и тази година бройката им да е внушителна.

 


Макар и променен през годините, древният празник Калиница и до днес е запазил своята уникалност и дух. Според историците празникът води своето начало от гръцките махали на Асеновград. Калиница е гръцка дума, която в превод означава красива млада булка. Тогава за калиничка се избирало момиченце от най-заможното семейство в квартала, като се смятало, че чрез изпълняването на обичая благополучието на семейството <210> ще споходи и участващите в ритуала. След изпълнението му родителите на калиницата давали гощавка за всички.

 


По-късно в празника навлизат българските и християнските обичаи. Образът на калиницата се обвързва с Еньовата буля и тези момичета са възприемани като Слънчови невести. Вечерта преди Еньовден майките на калиниците носят нишани (малки амулети) на калиница, която е изпълнила тригодишния обичай. Нишаните се слагат в менче с мълчана вода, което се оставя да пренощува в двора под звездите. На 24 юни сутринта се гадае по нишаните коя калиница какъв късмет я чака в живота и любовта.

 

Тази година обичаят ще прерасне в целодневен празник, защото точно тогава центърът на китния град ще се превърне във феерия на красотата. Проектът “Красотата на Асеновград” съчетава в програмата си няколко от най-вълнуващите конкурси за красота в България, в които всички малки и големи “принцове и принцеси” на града и региона ще могат да се включат. Това са конкурсите Малка Мис и Мистър Асеновград и Мис Асеновград, като победителите от тях ще имат честта да представят града в националните надпревари Малка Мис и Мистър България и Мис България 2019 година. Известни изпълнители и звездни гости ще се присъединят към празника на 24 юни.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?