Няма пари за разкопки на Белинташ

Нови археологически разкопки в зоната на скалното плато Белинташ това лято няма да има. Няма отпуснато финансиране от общинския бюджет, нито от държавата. Възможно е да се поиска при актуализацията му, стана ясно вчера. Това е само един от поредицата проблеми за уникалното туристическо място.

 

Друга причина е фактът, че и до момента  Градски исторически музей не е получил разрешение от БАН да стартира нова експедиция там, потвърди пред „Марица” директорът на музея Иван Дуков.  Искане сме депозирали, но нямаме обратна информация, каза още той.

Само преди 4 месеца в Асеновград бе обявена финалната презентация на тригодишната археологическа експедиция на Белинташ, чийто ръководител бе Борислав Бориславов, зам.-шеф на Природонаучния музей в София. На финала екипът смрази ентусиастите и поддръжниците на версията, че около Белинташ наистина има мистика както при скалните ямки и халки, така и при формата и разположението им. Това е дело на човешка ръка, а не е феномен. Така  основанията за мита как тук е имало древна астрообсерватория се стопиха сериозно.Със или без нова археология, и до момента от Белинташ нито лев не печели нито общината, нито държавата. За сметка на това  инвеститорите на спорните частна църква и хотелска част точно при подстъпа на платото вече са разстановали приспособления за барбекю за туристи и правят бизнес, алармира експертът от туристическия център Ивайло Мирчев. 

 

Преписката, с която се очакваше Белинташ да се предаде официално за стопанисване като археологическа зона от държавата към общината Асеновград, е застинала до 2011 година, признават общинари.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
археолог

археолог

22.07.2014 | 18:47

това е един от многото подобни обекти - малки скални, селски светилища на траките в родопите, какво толкова ще видят туристите не е ясно само вдигане на врява

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?