49

Нов водопровод решава проблема на пет села в Асеновградско

"Проблемът с липсата на достатъчно добро водоснабдяване в асеновградското село Червен е от доста години и вече е напът да бъде решен", съобщи на брифинг кметът на Асеновград доктор Христо Грудев. Община Асеновград сключи договор на база извършено инженерно-хидрогеоложко проучване за осигуряване на необходимото водно количество. За целта вече тече изпълнението на проект по изграждане на хоризонтален отточен дренаж.

Ще се изгради и оборудва помпена станция с хлораторна такава за дезинфекция на водата. Срокът за изпълнение е 90 календарни дни.

"От този водопровод ще зависи водоснабдяването на пет села - Червен, Леново, Долнослав, Горнослав и Искра, тъй като то е общо. Когато настъпи период на засушаване има недостиг на питейна вода в района. С помощта на хидроинженери и местното население намерихме място, в което след съответните проучвания, се оказа, че ще може да се осигури водоснабдяване с дебит около 4 литра в секунда. Извършихме хоризонтален и вертикален дренаж, като предварително бяха направени проучвания и бе изготвен проект за целта", уточни кметът Грудев.

Той допълни, че това ще реши проблема с недостига на вода в Червен, което през по-сухите месеци води до воден режим. И още - след реализирането на проекта, количеството вода, което до момента получаваха пет населени места, сега след отделянето на Червен, ще се разпределя между останалите четири села - Леново, Долнослав, Горнослав и Искра. Планирано е, когато започне водочерпенето от тази зона да се извършат проучвания и да се подпомогне водоподаването и към други населени места в района.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?