Следвайте ни

На Белинташ: Музика и скари под тракийското светилище

viber icon

Един от най-живописните събори в района на Пловдив през годините бе този в района на Белинташ. Той се провеждаше в последната седмица на август и за негов център се считаше село Врата. До 2011 година идваха светила на народната музика, а околните поляни примамваха хиляди празнуващи. Мнозина оставаха да преспят на прохладните родопски поляни. Локацията на събора бе в гората, от която започва пътеката за култовото тракийско светилище. Част от скарите димяха до живописно ручейче, което бълбука на метри от сцената. Всичко това приключи през 2011 година, когато организаторите му - „Женски клуб”, не получиха повече подкрепата на Община Асеновград.

„Целият събор ни струваше 25 000 лева. Не искахме пари от общината, а само да пишем, че се провежда с тяхна подкрепа. Това ни даваше възможност да поканим на събора задължителния екип от полицията и линейка за бърза помощ", разказва 9 години по-късно организаторката Венета Чингърова. На последния събор екипът на Бърза помощ дежурял до сцената и скарите цяла нощ. Тогава дошли гости чак от селата Козлодуй и Хърлец, които са в другия край на България.

Когато през лятото на 2012-а Венета Чингърова се свързала с отдел „Култура" в Асеновград, от там им казали, че нямат никакъв интерес от правенето на фестивала. Така чудната приказка под скалите на Белинташ приключила.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?