71

Младежи от Асеновград станаха съдии и подсъдими за ден

Ученици от асеновградски училища направиха възстановка на симулиран съдебен процес в Районен съд - Асеновград. В ролите на прокурори, съдии, защитници, свидетели и подсъдими влязоха шестокласници от ОУ „Христо Ботев“ – Асеновград и единадесетокласници от ПГ „Цар Иван Асен II“ – Асеновград.

Инициативата е по идея на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) към община Асеновград. Специален гост на процеса беше зам.-кметът инж. Петър Петров. Учениците се представиха отлично, въплъщавайки се в ролите си с желание и ентусиазъм. Младежите показаха един справедлив съдебен процес, в резултат на което дадоха пример за обективност, безпристрастност и правдивост при вземането на съдбоносни решения. Целта на мероприятието е учениците да се запознаят, не само с професията на магистратите, но и със своите задължения, отговорности и права, като граждани.

Зам.-кметът инж. Петров отправи своите поздравления за усилията и труда, които са положили младежите. „Уважаеми магистрати, скъпи ученици, за поредна година Асеновград доказва, че младите са нашето светло бъдеще. Амбициозни и интелигентни хора, вярващи в доброто, в справедливостта, в ценностите. Благодаря Ви, че сте положили толкова много усилия, разгърнали сте ентусиазма си и чрез този симулиран съдебен процес давате урок не само на своите връстници, но и на нас, възрастните.

Сигурен съм, че инициативата на Местната комисия несъмнено е развила Вашия потенциал, впускайки Ви в това предизвикателство, наречено „симулиран съдебен процес“. Надявам се, че влизайки в ролите на съдии, прокурори, адвокати, подсъдим и свидетели, научихте какви последствия може да предизвика нарушаването на българските закони. И, че всеки носи отговорност за действията си, т.е. както имаме права, така следва да изпълняваме и задълженията си. Вие сте бъдещето на Асеновград и всички ние разчитаме на Вас, на Вашия пример сред връстниците Ви и подрастващите поколения - да се опазва общественият ред и да се спазват правилата. Искам да благодаря и на екипа на Местната комисия за ангажираността и за перфектната организация“, каза пред присъстващите инж. Петров.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?