61

Министър Шишков с тревожни новини след проверка на язовир Тополово 2

Ремонтът на ремонта се превръща в ремонт на аварията

Язовир „Тополово 2“ е буквално разрушен, след като в хода на ремонтните дейности се случва авария, която разрушава язовирната стена. В момента съоръжението е празно и по него не се работи, обяви след инспекция на обекта министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. В проверката на съоръжението се включиха също заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, началникът на Дирекцията за национален строителен контрол инж. Деляна Панайотова, заместник-кметът на Община Асеновград инж. Стоян Димитров

Архитект Шишков коментира още, че този язовир е показателен за това как държавата си е позволявала да строи незаконно в периода 2019 - 2021 г. – без проекти, без разрешение за строеж, без контрол и гаранции. Той подчерта, че при яз. „Тополово 2“, освен ремонт на ремонта, ще се наложи и ремонт на аварията. „Държавата е осигурила пари, възложила е проектиране, има изготвен проект, но впоследствие проектите не са одобрени, а започват незаконни ремонти. Няма надзор на ремонтите, не са правени проверки. Нямаме въвеждане в експлоатация. Липсата на регламент, надзор и контрол води до аварии. За съжаление не знаем дали и други язовири могат да аварират по този начин, защото са без строителни книжа“, каза арх. Шишков. Той увери, че аварията на яз. „Тополово“ 2 ще бъде отстранена законно, тъй като от юли м.г. има разрешение за строеж за отстраняване на аварията.

Общо 84 язовира от 400, определени като потенциално опасни, са ремонтирани незаконно, без необходимите строителни книжа и контрол. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който днес инспектира язовир „Тополово 2“ в община Асеновград. Той цитира заключението на Дирекцията за национален строителен контрол, която е извършила проверка на малка част от опасните язовири, за чийто ремонт държавата е отпуснала половин милиард лева, съобщиха от регионалното министерство.

„Много пъти коментирах проблемите с незаконните ремонти на пътища и язовири. Предложих на Народното събрание текстове, за да можем да ги обявим за търпими и да продължим с дейностите, но хората, които ни вкараха в строителния капан, отказаха да подкрепят законите промени“, посочи арх. Шишков. И допълни, че заради липсата на правна рамка няма как да се завършат незаконно започнатите ремонти. Според него вината е на държавата в периода 2019-2021 г., като тя се явява възложител и изпълнител.

„Мащабът на незаконното строителство е огромен, пред сериозно предизвикателство сме“, заяви още арх. Шишков.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Дюлгеров

Дюлгеров

17.02.2023 | 15:09

Видими резултати и нови понятия в строителството или гепенето. ремонт на ремонта, ремонт на аварията, текущ ремонт на цената на основен и всичко това без строително разрешение и ксс, милиарди за незаконни магистрали, стотици милиони за неремонтирани язовири, не не е истина, в каква държава живеем. Министърът го казва, мащабът на незаконното стриотелство 2019-2021 е огромен. Никога по-вече герб.

Отговори
2 4

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?