71

Кметът на Асеновград: Съединението е урок по достойнство пред целия свят

Д-р Христо Грудев поднесе венец пред паметната плоча на Пере Тошев в Асеновград.

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев поднесе венец пред паметната плоча на Пере Тошев в града по повод 138-мата годишнина от Съединението на България. Градоначалникът се поклони пред лика на революционера в знак на признателност за героизма и идеалите му в името на обединението на страната.

Слово в празничния ден произнесе Иван Дуков – директор на Исторически музей – Асеновград. Той припомни познати и позабравени факти от българската история, довели до Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Паметта на загиналите герои бе почетена с минута мълчание и падане на колене, след което прозвуча химнът. Тържественото честване на празника продължи с издигане на българския трибагреник.

Кратко слово произнесе и кметът на града д-р Грудев. Той изказа благодарността си към всички, включили се в гасенето на големите горски пожари в Родопите. Благодари им за всеотдайността и готовността да помогнат, като се изправят срещу природните стихии. *ВИДЕО от изказването на градоначалника може да гледате ТУК: https://www.youtube.com/watch?v=Cfx6daPgh8w&t=4s.

По повод годишнината от Съединението, кметът отправи поздравителен адрес към своите съграждани. Ето какво гласи посланието:

 

„УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

 

Днес в България е свят празничен ден.

 

През септември 1885 г. нашият  дързък народ, уверен в своето право, заличава границите, натрапени от Берлинския конгрес. Без да чакат одобрението на великите сили, българите от Княжеството и от Източна Румелия поправят историческата несправедливост и предприемат най-значимата стъпка към единението на нашия народ в изконните му земи.

Отекнало в световните хроники, с думите „чудо”, това славно, дори епохално по своя характер общобългарско дело, е ярък израз на силата на нашия народ. На 6-ти септември 1885 г. предците ни от двете страни на Стара планина впечатляват цяла Европа със своята смелост, със своята решителност, но най-вече – с родолюбието и искрената обич към своята родина България.

Съединението е неподражаем успех. То е урок по достойнство пред целия свят. Уверено твърдя, че 6-ти септември е най-големият урок в българската история по единение в мисли, чувства и дела. Един завет обединява всички българи срещу неправдата. Един народ, пълен със самочувствие, дръзва да се изправи срещу това, някой друг да решава съдбата му. И успява!

Славната ни история ми дава право да се обърна днес към всички Вас, скъпи съграждани, навсякъде по света: Нека никога не забравяме завета на предците си и да предадем на поколенията смисъла в думите „Съединението прави силата“! Бъдете здрави, силни и горди, като българи! Зад нас и в кръвта ни е и тази спечелена битка. Осъзнавайки храброто ни наследство, нека бъдем още по-сплотени и достойни в делата си!

 

Честит празник!

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?