49

Кметът на Асеновград: Наш дълг е да пазим Ботевите завети

Поклон и цветя пред паметника на гениалния поет в Асеновград поднесоха още много официални лица, общественици и граждани.

 

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев поднесе венец и се поклони пред делото и героизма на великия български революционер Христо Ботев. „Наш дълг е да пазим Ботевите завети и да съхраняваме безценното богатство, което са завещали със своя живот предците ни. Да го предаваме на бъдните поколения и да утвърждаваме любовта, милеенето и почитта към Отечеството. Да попиваме примерът на твърдост, безстрашие и непоклатимост пред трудностите, в името на България! Да бъдем горди и да даваме най-доброто от себе си за нашата Родина! В памет на нашите герои! Сега и завинаги!“, каза в обръщение към съгражданите си д-р Грудев.

Поклон и цветя пред паметника на гениалния поет поднесоха още много официални лица, общественици и граждани. Днес, 2-ри юни, се навършват 147 години от трагичната му гибел. Ботев остана завинаги на 28 г. – млад, красив, с огнен орлов поглед и буйна тъмна брада. Стотици асеновградчани почетоха неговото безсмъртие, застинали в тишина под воя на сирените. Програмата на община Асеновград за поклонението започна точно в 11:40 ч. Командирът на 4-ти Артилерийски полк полк. Красимир Ташев прие строя на почетния караул.

Последва вълнуващо изказване на Елена Герчева – учител по история и цивилизация в асеновградското ОУ „Христо Ботев“. Ученици от същото учебно заведение и техните родители произнесоха прочувствени слова от вечните български стихове. Поклонението приключи с химна на България, а накрая прозвуча и тъжният вой на сирените.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?