Следвайте ни

Да стане чудо! Жени молят Богородица за рожба в Горни Воден

viber icon

Молебен за чадородие ще се отслужи за пета поредна година на 23 ноември, събота от 10.30 часа в църквата "Света Богородица Успение - Златна ябълка" в асеновградския квартал Горни Воден. Молебенът за чадородие е благословен от Негово Високопреосвещенство Пловдиски митрополит Николай. 
Той е в чест на празника Въведение Богородично и Ден на християнското семейство.
Храмът очаква с радост всички, които желаят да се помолят за Божието Благословение и милостта на Майката Божия за сбъдване на мечтата си за рожба.
Храмът "Света Богородица Успение " кв. Горни Воден, Асеновград датира от началото на 17 век, като е претърпял и две обновления през 1833г. и през 1896г., когато е въздигнат в сегашния си вид и размер.
Чудотворната икона на Майката Божия, наречена „Златна Ябълка”, датира от 1620 г., зографът е неизвестен, но се предполага /според експерти изкуствоведи/, че произходът й е от Атон. Сребърната ризница на иконата е от по-късен период – 1834 г. и от надписа върху нея –„Анна ке Георгиус” става ясно ,че това са благодарни дарители, благоукрасили иконата.
Чудото, извършено от Майката Божия с неплодната жена, е станало през 1765 г. и е описано от Ананий Клинис, тогавашен игумен на манастира „Св. Св. Кирик и Иулита”. Текстът гласи: „Празникът, наречен Златна ябълка, се чества на петата събота от Великия пост. Това е местен празник, свързан с чудо, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона през 1765 година. 
След чудото с неплодната жена възниква и празникът, посветен на това събитие, който се чества и до днес на петата събота от Великия пост. Чудотворната икона на Божията Майка се обкичва с венци от ябълки още от първия петъчен акатист на поста. На чудотворната икона те прeстояват до празника, т.е. 5 седмици и след прочитането на последния, пети акатист и отслужването на празничната литургия в събота, те се раздават на безплодните жени, за да се сдобият с рожба. Неизброими са чудесата извършени през вековете от Пресвета Богородица чрез нейната чудотворна икона.

Едно от тези събития възрастните хора в селото още помнят. То е свързано с царското семейство. Малкият княз Борис /в последствие цар Борис трети/ преспива в храма и оздравява от мъчеща го болест. Събитието е упоменато в ежедневния бюлетин публикуван за състоянието на царското семейство в тогавашната преса през 1907г. За благодарност царят дарява на храма мрамор,с който облицоват пода и едно златно енголпие, на чудотворната икона.
От 2008 г. ежегодно за празника във възхвала на Пресвета Богородица и Нейната чудотворна икона, наречена „Златна ябълка” се отслужва Божествена света литургия лично от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай, а от 2012 г. празникът е обявен за всебългарски и е упоменат официално в Българския православен църковен календар.

От 2015 година в чест на Въведение Богородично се отслужва Молебен за чадородие.
Многобройни са случаите, в които „Златната ябълка” е помогнала на жени да се сдобият с дете. Много от родителите идват след това с подаръци в знак на благодарност към Божията майка или кръщават тук децата, които са родени с нейната чудодейна помощ.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?