1939

Изграждат 200 декара кариера до Асеновград

Концесията на „Запрянови-03" е за 35 години

Кариера за добив на пясъци и чакъли ще се изгражда в землищата на асеновградските квартали Горни Воден и Долни Воден. Инвеститор на концесионната площ от 200 декара е строителната фирма „Запрянови-03“ ООД. В уведомлението на РИОСВ-Пловдив е посочено, че инвестиционното предложение ще се реализира за срок от 35 години. То е на 3.2 км северно от Асеновград и на 520 м западно от коригираното корито на река Чая.

Договорът за проучване  на терена между „Запрянови-03“ ООД и Министерството на енергетиката е сключен през декември 2016 г., а след проучването е изготвен геоложки доклад за наличните запаси.  

Целта на инвестиционното предложение е в периода от 2023 г. до 2057 г. годишно да бъдат добити по 30 000 кубични метра пясъци и чакъли. От дружеството уверяват, че се предвиждат всички мероприятия за повишаване на ефективността на бъдещия добив, както и за намаляване на степента на въздействие върху околната среда, така че да не се наруши екологичното равновесие в района.  

Експлоатацията на утвърдените запаси и ресурси ще се извършва по безвзривен способ. При дейността ще се използват съществуващите черни пътища, които са на отстояние от 3.2 км до Асеновград, т.е. спазени са санитарно-хигиенните отстояния от 300 м до близките населени места. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Александра

Александра

25.07.2022 | 10:46

Напомням, че Долни Воден и Горни Воден са квартали на Асеновград - също населени места. Не съм сигурна, че е 3.2 км. - дали не беше 5 по закон? При всички обстоятелства не виждам как ще се спазят мерките за дистанция, при положение, че разстоянието от Д. Воден до Г. Воден е 2км, а над Д. Воден на 2км е Руен... И като цяло май сте в грешка, господа. :)

Отговори
3 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?