Следвайте ни

Изцелени разказват за чудесата на бачковската Богородица ВИДЕО / СНИМКИ

viber icon

За здраве, за дълго чакана рожба, за работа и най-вече за изцерение се молеха богомолците, които понесоха днес копието на чудотворната икона на Божията майка от Бачковския манастир към местността „Клувията“, където е открита през 17 век от овчари. Много вярващи обаче идват в светата обител, за да благодарят за вече случило се изцеление.

Сред тях е димитровградчанката Марина, която преди 6 години чула жестоката диагноза, че има рак. „Лекарите не ми даваха надежда. Част от сърцето ми също беше отказало да работи. С много молитви обаче всичко се нареди и вече 3 година идвам тук на този ден“, разказва за споходилото я чудо Марина. 

Като легенда се предава от уста на уста историята на хасковлийката Йорданка Латева, която твърди, че  Дева Мария й върнала живота.

Като дете се разболяла от тежка инфекция и изпаднала в кома. След като много дни била в това състояние, в отчаянието си майка й се помолила на Богородица, за да я пази в отвъдното. "Божията майка обаче ме върна на семейството ми", твърди Йорданка, която често виждала наяве Светата Дева. Най-често ликът на Богородица й се явявал в Бачково, затова винаги носела дарове на иконата.

Изумителен е случаят на Елена Попова от Смолян, която буквално възкръснала от мъртвите. Тялото й било свалено в моргата на местната болница, откъдето дъщеря й Росица отишла да го вземе за погребение.

Там забелязала, че палецът на ръката на майка й трепва, извикала веднага медицинския персонал и Елена била върната към живот.

След възстановяването си тя отива в Бачковския манастир и разказва, че малко преди да се върне към живота, е видяла сън, в който е била в двора на манастира.

Преди около 13 години 6-годишно момиченце имало проблеми със сърцето. След няколко изследвания докторите преценили, че то спешно се нуждае от операция. Малко преди това бабата Янка се помолила с внучка си пред чудотворната икона.

На операционната маса лекарите поставили упойка, но така и не пристъпили към операция, тъй като детето се оказало напълно здраво без аномалии.

Подобни още много истории могат да се чуят, както от монасите в манастира, така и от миряните, които всяка година идват в светата обител за да участват в изнасянето на чудотворната икона.

Стотиците миряни започнаха да се стичат в Бачковския манастир още в неделя и в понеделник рано сутринта. С молитва за здраве, за семейството и за  света те се изправиха пред чудотворната икона на Богородица, а после запалиха и свещичка. Пред светинята  някои поднасяха червени яйца, а други оставяха за кратко дрехи на техни близки, които са болни. Силвана Лупова от Пазарджик пък поднесе торта и ръчно изработена картичка от децата от ОУ „Отец Паисий“ в знак на признателност към Света Богородица.

„Тортата се казва ден и нощ, защото закрилата на Света Богородица е постоянна. Учениците, които изработиха картичката, направиха благотворителна акция за дете аутист“, разказа Силвана Лупова. Тя самата вече 21 години идва на втория ден от Великден в Бачковския манастир. Казва, че Богородица винаги й е помагала в живота. „Помагала ми е с много чудеса. Страдах от болест, за която лекарите не даваха надежда, но чрез шествието се изцелих“, твърди Лупова. 

Тя беше сред стотиците вярващи, които понесоха копието на чудотворната икона и оплетения от цветя венец към местността „Клувията“. Литийното шествие бе известено от тържествения звън на камбаните и манастирското клепало. 

„Всяка година плета венец. В съня ми се яви Света Богородица и ми каза, че иска да й служа, като плета венеца, а когато го занесат горе – да раздам китките. Остаряла съм по манастирите и църквите, за да служа на Бога“, казва 88- годишната Люба Попова.

За първи път в литийното шествие се включи и Денка Христова от Бургас. И друг път жената е идвала в Бачковския манастир, но никога на Великден.  „Ние сме християни, възпитани сме в тази вяра, въпреки че беше забранено. В 8 клас съм наказвана, че съм влизала в църква, но това не е ме е отказало да съм вярваща“, казва Христова. Тя е на 72 години и страда от коксартроза на тазобедрената става. 

Припомняме, че миналата година литийното шествие не се проведе както повелява традицията заради мерките, свързани с коронавируса. Тогава чудотворната икона беше поставена в автомобил, а не носена на ръце от вярващите. Тази година тя се носи само от двама души, а останалите вървяха след тях. Носачите се сменяха по пътя.  "Заради мерките няма курбан, но хранителните продукти и събраните средства за раздаване, ще бъдат предоставени на социално-слаби хора", обясни епископ Сионий.

"Да се поздравим с Христовото възкресение, да направим тази духовна молитвена лития с пречистата икона на Божията майка. Имаме дръзновението да се молим и да очакваме милост от Бога. Да се молим за здраве, за преодоляването на тази тежка пандемия, за мъдрост – да осъзнаваме дните си. На нашия народ са изключително необходими сега братолюбие, приятелство, единение и милост по между ни", призова още игуменът на Бачковския манастир.

Легендата за чудотворната икона на Богородица разкава още, че тя е една от 20-те в света, за които самата Пресвета дева е позирала на живо. Според някои исторически източници ликът на Божията майка в скътаната в Родопите обител, е нарисуван от евангелиста св. Лука, изографисал и първообраза на Христос. В манастира е донесена от странстващите иверийски монаси Окрамир и Атанасий. Днес обкованата в сребърна ризница Богородица с Младенеца е най-ценната реликва на манастира.

Поверието гласи, че оставена при олтара на манастирската църква, една нощ тя се преместила сама до входа, а явилата се в съня на един от монасите Богородица казала, че така ще вижда по-ясно кои посетители на храма влизат с чисти сърца.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?