Следвайте ни

Хиляди на лов за чудеса в Кръстова гора

viber icon

Днес Православната църква почита Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан още Кръстовден. Хиляди вярващи и тази година изкараха нощта под открито небе в местността Кръстова гора в Родопите.

„Свято място пусто не остава“, гласи една известна руска пословица. Знаменателен пример за възраждането на вярата и поклонничеството е Кръстова гора в Средните Родопи.

Изоставената в продължение на столетия светиня днес се радва на десетки хиляди поклонници годишно. Особено тачена е нощта на чудесата срещу 14 септември. Стотици миряни се отправят за поклонение на живописния родопски връх.

Тук се намира манастирът “Св. Троица”. ​Тръгвате по пътя от Асеновград за Смолян и на разклона за град Лъки - Юговското ханче, отбивате на юг. Минава се през с. Борово и на 6 км от селото се стига до Кръстова гора. Тази местност, висока 1545 м, дълга около 500 м и широка около 300 м, е кръгла поляна, заобиколена от гъсти букови гори. Оттук панорамната гледка е смайваща, в далечината се вижда море от планински ридове и върхове.

След като през 1083 г. Григорий и Абазий Бакуриани основават Бачковския манастир, те го даряват с обширни поземлени имоти. Малкото с. Инверце се превърнало в стопанско средище с богато животновъдство. Многобройни манастирски стада пасели из живописната местност Кръстова гора. Тук бил съграден и манастир "Св. Троица".  

Манастирът бил разрушен по време на османското робство при мащабната ислямизация на Родопите през 17. век. В планината обаче се запазила особената почит към Христовия кръст. Въпреки това поклоненията на светия връх не престанали.

Според преданието през 1933 г. в село Борово пристигнал Йордан Стойчев Дрянков. Роден в Ковачевица, той още от детинство се отличавал с голяма религиозност. Йорданчо, както го наричали всички, често получавал видения. Едно от тях - явяването на кръст на небето, известява цар Борис III, с когото се познавал. 

След нощ, прекарана на Кръстов връх, му била открита историята на мястото - на този връх се издигал голям манастир, в който се пазела частица от Кръста Господен. Йорданчо съобщил, че му било казано да направи и постави висок метален кръст. След случилото се в Борово Йордан Стойчев отново се явил при царя и му разказал всичко.

 

На 1 май 1936 г. металният кръст, направен с помощта на монарха, е донесен от Йорданчо на Кръстов връх и осветен. В края на водосвета на менчето със светена вода кацнало бяло гълъбче, което след това литнало към западното възвишение на връх Кръстов.

Гълъбът кацнал на една скала, от която след разчистването на натрупаните камъни бликнала вода През 1957 г. Йорданчо е вкаран от тоталитарния режим в лагера в Ловеч. Там той загива. Животът му остава непроучен и около него продължават да съществуват много неясноти и загадки. 

По-късно по време на тоталитарния режим Кръстова гора е превърната в ловен резерват. Построена е резиденцията „Кормисош” и строго се забранило идването тук на поклонение. Но вървейки по козите пътеки, християните пак намирали пътя до параклиса. Продължителните протести от страна на група християни начело с Петър Тодоров от Смолян, се увенчават с успех и на Кръстова гора е назначен свещеник - отец Васил Стефанов Аринински, и е утвърдено настоятелство.

Напълно свободно обаче православните християни започ​ват да посещават връх Кръстов едва след 10 ноември 1989 г. През есента на 1995 г., в присъствието на патриарх Максим и голяма част от синодалните архиереи, Пловдивският митрополит Арсений освети новопостроената църква “Покров на Пресвета Богородица”. 

Малко преди това обаче изчезва чудодейният кръст, подарен от цар Борис III. Отлят е нов 99-килограмов кръст. Старият кръст е намерен в гората от местен овчар и сега се намира в новия храм.

Светлата енергия се усеща още с преминаването на арката. От двете страни на алеята са накацали няколко параклиса, посветени на 12-те апостола. Ако решите да останете и да пренощувате тук, комплексът разполага със 120 места за нощувка. Встрани от главната църква има свещено аязмо, за което се смята, че е лековито. Подобно аязмо има и в Араповския манастир край Асеновград. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?