Следвайте ни

Филм разказва за „забравения градосъздател" арх. Матей Матеев

По време на неговото кметуване са построени множество важни сгради в Асеновград

viber icon

Прожекция на фото документалния филм "Забравеният градосъздател" събра асеновградчани. Лентата показва малко известни факти от живота на Матей Матеев - виден архитект и бивш кмет на Асеновград в периода 1941-1945 г. Този паметен материал  се създаде, след като екипът на Станимашка фотографчийница разгледа с подробности историята и архитектурата на Асеновград в периода между двете световни войни. Период на трудности, надежди, възход и рязка промяна в края му, каза за „Марица” един от авторите на филма - Атанас Кендев.

„Издирихме информация, снимки и документи за Стария център на Асеновград, за да  отговорим на въпросите как се е създавал, кой го е оформил, кой го е поддържал и кой го е разрушил. Ясно е, че в живота винаги има и рушители, и съзидатели, но е хубаво да разказваме за добрите постижения на значими личности, за да усетим пулса и духа на времето, в което са творили, да съхраняваме паметта им и най-важното -  да не ги забравяме.”

Филмът разказва малко известни факти за архитекта. По инициатива на Матеев в периода на неговото кметуване са създадени едни от най-важните сгради и съоръжения в Асеновград: болницата, първата гимназия, съвременна за времето си градска баня, мостове и други. Павират се улиците на града, както и целият площад "Тракия", и се изгражда канализационната мрежа. Междувременно се изготвят проекти за ВЕЦ, нова сграда за общинската администрация, поща и модерен хотел. По времето на Матей Матеев, чрез финансиране от държавата, е построена железопътната линия Асеновград - Крумово - Пловдив. Архитектът е автор и на множество частни домове в града.

На представянето присъстваше и синът на архитект Матей Матеев - инженер Йордан Матеев, който се развълнува от ретроспективния филм, възродил името и делото на баща му.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

ето затритите коментари под "ЛЪЖИ, гнусни долни лъжи!"

ето затритите коментари под "ЛЪЖИ, гнусни долни лъжи!"

01.07.2021 | 20:54

Цялата рекламна ПОРЪЧКА съдържа изобилен ВЪЗДУХ под налягане (HOT AIR на ингилизки!). 1.Първо, не е вярно, че (цит.): "...От 1964 до 1968 г. е главен архитект в пловдивския клон на Националния институт на паметниците на културата..." просто защото по онова време ИПК не беше признат за НАЦИОНАЛЕН = НИПК, това стана по-късно. В работилницата на ИПК на ул. Княз Церетелев -бивша ТПК Мека Мебел на мястото на българосъветския рестор. Петър1- началник беше Иванчев от с Баня, "главен" архитект нямаше нито никакви архитекти, а от София гастролираха арх. Младен Панчев, арх. Никола Мушанов с неговата сянка арх. Златка Кирова само по единични обекти. Вера Коларова и Петър Дикиджиев постъпиха в 1969 в ИПК. 2.Второ, лъжа е, и то гнусна, че: "...От 1974 г. заема длъжността главен архитект на Стария град и ръководител повечето реставрации в резервата..." защото архитект (без "степен гл."?!?) на Начо ДИКТАТУРАТА от 1968 до края на 90-те беше разбира се Петко Кекеманов и никой друг. В постоянна разпра с НИПК, чиито архитекти възразяваха против Имитации и против Обезлюдяване на Трихълмието. 3.Трето - инак към Археологически Музей се беше присламчил без никаква официална позиция и Директор Христо Джамбов се оплакваше, че им се пречка на разкопките (извършвани с Открит Лист / БАН от великата ЛИЛИЯ БОТУШАРОВА на две кутии "Слънце-Първо" цели десетилетия без да се задоми и да завъди челяд като всички почтени еснафКи = с Античния и Стадиона като резултат). 4.Четвърто, арх. Матеев си беше уважаван макар и невзрачен чиновник "с хоби" далеч засенчен от съименника му доц. Матей Матеев от ВИХВП, Гл. Арх. на Пловдив. 5.Пето, за сведение на журналята, думата е ГРАДОСТРОИТЕЛ фместо "градоСЪЗДАТЕЛ" айде няма нужда. Науката е ГрадоУстройство, цяла катедра си има по специалността във Факултета!

Отговори
1 0
ето затритите коментари под "ЛЪЖИ, гнусни долни лъжи!" 2 втора част

ето затритите коментари под "ЛЪЖИ, гнусни долни лъжи!" 2 втора част

01.07.2021 | 20:57

2. = = = ЛЪЖА Е, че . . . "...Стария град и ръководител повечето реставрации в резервата..." НИТО ЕДНА (1) РЕСТАВРАЦИЯ В СТАРИЯ ПЛОВДИВ НЯМА ПРАВЕНА / "РЪКОВОДЕНА" от този арх. М.Матеев, нито от другия доц. арх. М.Матеев. Нека повторим: Нито ЕДНА. Едничка! 2.Второ - поправка на печатна грешка по-горе: до края на 80-те години, а не на 90-те арх. П. Кекеманов беше в Управление Старинен Пловдив, сори!

Отговори
1 0
Не само фукня, ами ЛЪЖИ, гнусни долни лъжи!

Не само фукня, ами ЛЪЖИ, гнусни долни лъжи!

01.07.2021 | 20:48

ЛЪЖЛИВА пропаганда за арх. М. Йорд. МАТЕЕВ: Два разобличителни коментара на съседната РЕКЛАМА има "означени" но линкът не работи, сиреч Д.А. ги е "закапачила" - относно ЛЪЖИ за "градоСЪЗДАТЕЛЯ" (даже Филип Македонски няма таквази титла, ма!) а именно: 1.Първо на НИПК-Пловдив той не е бил директор, понеже тогава още не беше признат за Национален, а в ИПК работилницата бивша Мека Мебел на ул. Княз Церетелев началник беше Иванчев от с. Баня, а гастролираха софиянци арх. Младен Панчев, арх. Никола Мушанов, арх. Златка Кирова. В 1968 постъпиха арх. Вера Коларова от Разград и арх. Петър Дикиджиев, кореняк; 2.Второ в Управление Старинен Пловдив от 1969 до края на 80-те единствен архитект беше Петко Кекеманов, никой друг. Нито "Главен" нито ГЕНЕРАЛЕН, а действащ ярхитект; 3. Нито една ЕДНИЧКА реставрация нито в Града нито в окръзите той Матеев няма направена / реализирана, неговите занимания след пенсиониране като чиновник бяха ...чертожнически, "проучвателни" към Археологическия, без практическа полза. МАРИЦА НЕ СТЕ ПРАВИ ДА "ЗАКАПАЧВАТЕ" РАЗОБЛИЧИТЕЛНИ ЗАБЕЛЕЖКИ!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?