Следвайте ни

Фестивал на смокинята превзема Бачково

viber icon

Фестивал "Ден на смокинята" ще се проведе в село Бачково утре вечер. Събитието се провежда за втори път. Пилотното му издание е било през 2019 г., а през миналата не се състояло заради пандемията. Празникът ще започне в 19 часа на центъра на селото и се организира от НЧ "Просвета". Предвидена е богата програма с дъх на смокиня. След официалното откриване, в 19.20 часа ще бъде изнесена специална беседа за произхода и лечебните свойства на вкусния плод. Интересната лекция ще отвори път на музикалната програма и всенародното веселие. Жителите и гостите на Бачково ще забавляват изпълнителят Валентин Стефанов, стилният гайдар Славчо Кехайов, децата от музикалната школа при НЧ "Родолюбие" с ръководител Ина Паришева, певчески хор "Станимака" при Пенсионерски клуб-Асеновград с ръководител Димитър Славов и още изненади. 

Освен музикално-танцовата програма, са предвидени дегустации, конкурси за най-добра смокинова ракия и за домашни смокинови сладка. 

"Всеки, който желае може да донесе и приготвено от него ястие със смокини. Идеята е да се забавляваме, да се веселим и да има повече хора. Това е празник, който искаме да превърнем в традиция. Смокинята вирее добре тук и си струва да ѝ се отделя по един специален ден в годината", каза пред "Марица" Диляна Рачева, секретар на читалището в Бачково. Тя обясни, че фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на Община Асеновград. Освен признание за майсторлък, за победителите в конкурсите са предвидени и символични подаръци. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?