3906

Два дни тържества за храмовия празник на Араповския манастир

Денят на Света Великомъченица Неделя е храмовият празник на Араповския манастир край Асеновград, който ще бъде отбелязан тази година с двудневни тържества на 6 и 7 юли. Те започват в събота на 6 юли от 10 часа с Фолклорен фестивал "Да съхраним българските традиции и дух" с участието на над 30 състава. Веселбата ще продължи до късно вечерта. В 20 часа на сцената ще се качи попфолк дивата Нелина, за доброто настроение на публиката ще се грижи и Цветина. 

Всенародното веселие ще продължи с фолклорната формация "Гергьовден" с ръководител маестро Васил Денев.

В неделя празникът ще започне в 13 часа с участието на Росица Пейчева. 

Пълната програма по часове за двата фестивални дни ще откриете : https://www.facebook.com/events/277616015435782/?active_tab=discussion

Араповският манастир "Света Великомъченица Неделя" е единственият български манастир, строен по време на османското робство насред полето. Разположен е в землището на село Златовръх, на 8 км източно от Асеновград. Възникнал е през 1856 г. като обикновено монашеско общежитие до древно аязмо, но 3 години по-късно израства като цял манастирски комплекс. Той включва трикорабна триабсидна каменна черква с един купол и предверие и каменна кула, която се свързва с името на Ангел войвода, широко известен народен закрилник от епохата на османското робство.

Оцени новината

Оцени новината
4.4/5 от 13 оценки
4.4/5 от 13 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?