71

Древен обичай: Вдигат куните в пловдивското село Яврово за плодородие 

Древният обичай "вдигане на куните" или познат още като "черковане" ще оживее в пловдивското село Яврово. В 10.00 часа  иконите ще бъдат изкарани от църквата и ще започне шествието до параклиса „Св.Никола“. 


След молебствието и специалните ритуали по маршрута, в центъра на Яврово ще има курбан за здраве и музикална програма с участието на оркестър „Феникс“ с начален час 16.00 часа.


Празникът е традиционен за местната общност и носи белега на една древна традиция, свързана със стремежа на хората за плодородие и по-добър живот, а по-късно с християнската религия по тези места. По традиция празникът, който е всъщност тържествено молебствие за плодородие, се провежда през месец май, на осмия четвъртък след Великден.


Древният обичай събира стотици хора всяка година. Организира се от Община Куклен, кметството в село Яврово, църковното настоятелство и читалище „Пробуда-1923“. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Paula Fox

Paula Fox

28.05.2022 | 17:12

Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ cеkс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ->> https://ja.cat/id398062

Отговори
0 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?