Следвайте ни

Дядо Николай отслужва молебен в Червената църква

viber icon

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи вечерно богослужение с молебен канон към Света Богородица в Червената църква в Перущица тази неделя. Службата ще започне в 18.30 часа. Според църковния устав по време на Богородичния пост от 1 до 14 август всяка вечер в храмовете се отслужва молебно последование, в което се изпросва молитвеното застъпничество и закрила на Света Богородица.

Богослужението ще се извърши под открито небе в една от най-емблематичните ранносредновековни базилики от V век, носеща името на Божията майка, пред чудотворната икона на св. Богородица „Златна ябълка“.

Историческият музей на Перущица също е помогнал, за да стане богослужението. Църквата е на километър от града и е превърната в туристическа атракция. До нея се стига по 700-метрова пешеходна алея в ляво от главното шосе. Има маркировъчна табела при отбивката от асфалтирания път към църквата.

Червената църква е функционирала в Перущица повече от 1000 години. Разрушена е при турското нашествие през 14. век. Строителството ѝ започва след Сердикийския събор през 343 година. Арката ѝ се смята за уникален паметник на късноантичната архитектура. Под нея има баптистерий с форматна на кръст от червен мрамор. В него древните българи са почитали 7 християнски мъртъвци от района на Тракия.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Стефан

11.08.2019 | 17:18

До Деница - Църквата не е грешна, снимката е сгрешена. Това на снимката не е Червената черква.

Отговори
0 0

мноо ми гила да дедо, ама е кука

11.08.2019 | 13:37

дедо кука в червената ми , да не е в синята хахаха

Отговори
1 0

Деница

11.08.2019 | 11:34

Църквата на снимката е грешна и не е Червената църква в Перущица

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?