Следвайте ни

Димитър Кумчев стана абсолютен баш в Караманци СНИМКИ

Лидерът Карадайъ и целият актив на ДПС почетоха 34 години от съпротивата

viber icon

КАРАМАНЦИ

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, депутати и кметове на движението, жители на Караманци и хиляди гости почетоха митинга-концерт, с който беше почетена съпротивата срещу Възродителния процес в село Караманци.

„Изключително съм горд да Ви посрещна тук, в Караманци, откъдето преди 34 години тръгна искрицата на съпротивата срещу тоталитарния режим.  ДПС доказа, че когато сме обединени сме силни, въпреки опитите да ни разединят. Нашето единство е най-доброто почитане на героизма на хората през 1984 и 1989 година“, каза кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер, който беше домакин на честванията. На поляните край Караманци се стече цялото ръководство и актив на ДПС, депутати, кметове и регионални лидери от цялата страна.  Турнири по борба, футбол и шахмат и богата концертна програма забавляваха гостите.  

„ДПС е единствената политическа сила в България, която открито се противопоставя на омразата, ксенофобията, етническата нетърпимост, крайният национализъм и недемократичните практики. Това, че сме единствените, които се противопоставяме сега изобщо не ни притеснява. Защото и преди 34 години бяхме първите, които открито се противопоставиха на комунистическия тоталитарен режим и отстоявахме брутално потъпканите си човешки права“, заяви лидерът Мустафа Карадйъ.

На 10-и май от село Караманци, община Минерални бани, област Хасково преди 34 години тръгва съпротивата срещу насилствената смяна на имената на българските мюсюлмани. Тогава след бунта на местните има 11 осъдени на затвор, десетки изпратени в трудови лагери, стотици бити, уволнени от рабата, унижавани и заплашвани.

„ДПС днес  има огромен международен авторитет в Европа. Това ни дава правото и задължението да отстояваме евроинтеграцията не просто на Западните Балкани, а и на цяла Югоизточна Европа. Преговорите между Европейския съюз и Република Турция трябва да продължат“, допълни Карадайъ.

Лидеерът на ДПС се обяви против анти европейската и анти натовската реторика на националистическите партии, които са част от управляващото мнозинство в България. Според него единството на българските мюсюлмани е важно не просто за ДПС и България, но е и важен стабилизиращ фактор в региона на Балканите.

Олимпийският шампион по борба Димитър Кумчев от Асеновград за пореден път спечели коча в категория „Баш” на борбите. Той победи последователно с туш Георги Средков от Пловдив и Мирослав Гешев от Казанлък. По-малката награда агне грабна Енгин Исмаил от Хасково след победа над Димитър Иванов от Димитровград на финала. Двете награди бяха осигурени от Фикрет Вели, собственик на ВиК-Бунар. В станалия вече традиционен турнир по борба участваха малки и големи състезатели от различни градове на страната. Борците от Клуб „Буря” в Караманци спечелиха най-много медали и представиха достойно своя клубен спонсор, кмета на община Минерални бани Мюмюн Искендер. По този повод републиканските шампиони от Караманци Берхай Тефик, Алпай Ферад, Джанер Иляз, Мурат Иляз и Нур Аптула получиха специални награди от 350 до 200 лева. Схватките бяха изключително оспорвани, а повечето от участниците бяха най-малко републикански шампиони в своите категории. Победители в отделните категории станаха Ахмед Хюсмен (подготвителна група до 30 кг), Алекс Красимиров от Димитровград, категория до 26 кг. Победител в категорията до 35 кг е Берхай Тефик от Караманци, а при 32 килограмовите се наложи неговият съотборник Мурад Иляз. В категорията до 40 кг победител е Денис Ибрям от Караманци, а до 65 кг. Емре Мохамед от Димитровград. В категория до 55 кг. победителят е Джанер Иляз от Караманци, а при 60 кг безспорен шампион стана Иван Стоянов от „Берое” Стара Загора. При кадетите до 60 кг победител стана Руфай Ресми от Димитровград. Победител в категорията до 60 кг е Никола Левенов от ЦСКА (София). При 80-килограмовите спечели Джан Али от Асеновград.

При мъжете до 75 кг се наложи Енгюн Исмаил от Хасково, а до 85 кг победител е Богомил Бонев от Димитровград.

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?