71

Девойка от Асеновград поиска от съда да я обяви за мъж

20-годишна асеновградчанка поиска от съда официално да бъде провъзгласена за мъж. Молбата ѝ към магистратите била да бъде допусната промяна отновно пола в Акта за раждане, като от "женски" да се промени на "мъжки", също на ЕГН и на трите ѝ имена със съответните окончания за мъжки род. 

Момичето обяснило, че в годините на детството си винаги е усещала, че е по-различна от другите момичета, както и че през целият си живот се е чувствала момче. Още от ранна детска възраст се е срамувала да носи момичешки дрехи, изразявала е непоносимост към всички момичешки играчки и занимания. С израстването й в годините, пораства и чувството й, че не живее в свое тяло, което чувство още повече се засилва през ранния пубертет, когато разбира, че се самоопределя и възприема като мъж. В гимназията тези чувства се засилват и в ищцата са настъпили депресивни състояния. В зряла възраст, ищцата е направила самостоятелен избор да се придържа към характерна мъжка визия, както и към характерни занимания, присъщи на момчетата на тази възраст. Това довело до чувство на удовлетвореност и оттогава в ежедневието си функционира като мъж. След проведени консултации със специалисти е била диагностицирана с разстройство на половия идентитет. 

От показанията на майката станало ясно, че от ранна детска възраст младата асеновградчанка се обличала като момче и не желаела
момичешки дрехи и играчки. Всички са се опитвали да и повлияят, но безуспешно. Това се задълбочило в тинейджърските години.  Започнала да се представя с мъжко име. Познати и приятели я възприемали като момче и започнали да я наричат както тя желае.  

От приетата по делото комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза се установява че момичето не страда от психично разстройство, което качествено да нарушава психичните и функции, тя може да се грижи за интересите си и да защитава правата си, може да ръководи постъпките и действията си. При нея се констатира състоянието „транссексуалност“. Тя датира осъзнато от юношеска възраст – периода на полово идентификация и принадлежност. При асеновградчанкатане са налични данни за преживяно травмено събитие, което да е довело до диссоциация на половата роля, гласи становището на вещите лица.

"Не е налице юридически критерий за уважаване на молбата.  Българското право допуска възможността за смяна на пола, като тази промяната в данните за гражданско състояние на лицата може да бъде извършена единствено по съдебен ред. Липсват обаче разписани правила, критерии, предпоставки, при които може да се уважи искане на транссексуално лице за промяна на вписания в акта за раждане пол на лицето. Законът предвижда ред за промяна на данните за гражданското състояние в съставени вече актове за гражданско състояние, но не и ред за промяна на самите факти, относно които се вписват данни в тези актове. Обективно българско право не предвижда възможност полът да се определя по друг начин /освен въз основа на първичните полови белези/ и конкретно да се определя въз основа на психичния пол като съзнание за принадлежност към определен пол", категорични са магистратите. 

В крайна сметка съдът в Асеновград отхвърлил молбата на момичето преди ден. Има обаче право да обжалва решението пред Окръжния съд в града под тепетата. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
777

777

03.11.2022 | 17:47

Да я вписват като мъж и хайде казармата че там нямат развлечения.

Отговори
7 1
ГЮРО

ГЮРО

03.11.2022 | 11:43

Ами защо направо не поиска да я обявят за Наполеон? Така се чувства, така да я възприемат? Нарочно ни навират тия извращения на природата мръсниците содомисти сатанисти. Ай сиктир! Зле свършиха Содом и Гомор, това ли искаме да ни постигне?

Отговори
16 1
Майна

Майна

03.11.2022 | 11:35

Ку-р има ли ? Адамова ябълка с мъжки глас и тостестерон има ли ? Мъжка сила и сперматозоиди има ли ? Топки има ли ? Косми по гърдите има ли ??? Не не не и не !! За къв мъж иска да се впише тая болна психически лезбийка и трансджендър ? Айде няма нужда от излишни напъни между капките

Отговори
26 1
Ганьо

Ганьо

03.11.2022 | 19:35

Може да има яка дупарана

Отговори
8 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?