3906

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Кулинарната работилница се проведе по време на представянето на книгата „Медени ръце“.

Книгата „Медени ръце“ беше представена в Градската библиотека на Асеновград по интересен и достъпен дори за най-малките начин. Авторът на произведението Зекие Йълмаз демонстрира собственоръчно как да си направим меденки за предстоящите великденски празници. Срещата протече под формата на работилница за деца и родители.

Писателката направи премиера на детската си книга пред асеновградска публика. Зекие Йълмаз сподели как се е родила идеята и вдъхновението да напише тази приказна творба. „Когато бях дете често помагах в готвенето у дома. Много обичах да наблюдавам майка ми в кухнята. Тя беше добър кулинар. Един ден месеше тесто. Каза ми да си сложа ръцете върху него и ми ги поля с мед. Така и аз започнах да меся и с нейна помощ направих своите първи курабийки. Медът е нещо вълшебно, защото това е продукт на пчели. А те са най-работливите насекоми. Още тогава си помислих, че ако работя толкова усърдно, като пчеличките, аз също ще мога да осъществя мечтите си. Трудих се много и ето, че успях. Сбъднах своята мечта да стана писател и в същото време да бъда толкова добър кулинар, като майка си“, сподели пред присъстващите Зекие Йълмаз. Авторката на детската творба разказа, че традицията за „медените ръце“ и до днес се предава в нейния род на всяко следващо поколение.

На финала на нетрадиционното представяне на книга гостите сами си омесиха меденки по рецептата на писателката.

Зекие Йълмаз е родена в България, но преди повече от 30 години заминава за Истанбул, Турция, където живее и до днес. Асеновград е първият град, в който тя представи книгата си в превод на български език. Творбата е илюстрирана от Фулия Яман, която по професия е моден дизайнер, родена в Швейцария. Произведението е преведено на 5 езика: българки, турски, английски, немски и руски).

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?