Следвайте ни

Църквата в Козарско празнува

viber icon

Църквата в брациговското село Козарско отбеляза празника си на Сретение Господне. Православната църква чества в деня на единия от 12-те Господски празници донасянето в храма на Иисус Христос, за да бъде посветен на Бога.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай светата литургия на храмовия празник в Козарско бе отслужена от Константийски епископ Яков. С него съслужиха свещеници от Пазарджишка духовна околия. Службата завърши с многолетствие, което изпяха всички присъстващи.

Строежът на църквата „Сретение Господне” в Козарско започва през 1894 година на мястото на изгорял по-стар храм. Църквата била съградена от майсторите Вельо Батаклиев и Кръстьо Гюлеметов от град Брацигово и е завършена през 1898 година. Иконописта е дело на Димитър Христодоров от град Станимака, днес Асеновград.

 Камбанарията е пристроена към западната фасада по-късно, през 1909 година. В този си вид църквата е запазена и до днес и е един от добрите примери на българската следосвобожденска храмова архитектура.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?