Следвайте ни

Пандемията не стресна туристите: Пещерата "Добростански бисер" се къса по шевовете

viber icon

Коронавирусът не стресна туристите, решили да разгледат красотите на Асеновград. Огромен интерес сред посетителите предизвиква пещерата "Добростански бисер“. Туристическият обект функционира на пълни обороти при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени от Министерството на здравеопазването. От откриването си този сезон в началото на юни за времето до 6 юли обектът е посетен от над 800 души, въпреки епидемичната обстановка. 

За посочения период постъпленията от входни такси за пещерата са в размер на 3 165 лева, а 648 лева – от продажба на сувенири и други стоки. 

Пещерата се намира на 5 километра от асеновградското село Добростан. Пътят е асфалтиран и стигайки до вече нефункциониращата хижа "Марциганица", където могат да се паркират колите, има близо 800 метра пешеходен маршрут. Преминава се през туристическа пътека, която е маркирана със зелена маркировка. Тя води точно до пещерата. Времето, за което се преминава, е около 20-30 минути. Същата пътека продължава до село Югово и от там достига до хижа "Пашалийца". 

Пещера "Добростански бисер" е проучвана за пръв път през 1963 г., а през 1973 г. е картирана. През 90-те години на миналия век се стопанства от туристическо дружество "Безово". През 2010 г. пещерата се възстановява и 2018 -та е предоставена за стопанисване на ОП "Туризъм" към община Асеновград.

Пещерата е с работно време: петък, събота и неделя, на всички празнични дни и през седмицата -  по предварителна заявка за групи, състоящи се от не по-малко от 15 души. 

Добростанският карстов район е вторият по богатство на пещери след карлуковския район. Има над 250 картирани пещери. Влизането в тях е забранено, като единствената социализирана, в която туристическите посещения са разрешени, е именно "Добростански бисер".

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?