Следвайте ни

Безработните се регистрират онлайн в Бюрото по труда

viber icon

Община Асеновград информира, че желаещите да се регистрират като безработни, с цел получаване на парично обезщетение за безработица /ПОБ/, е препоръчително на гражданите да ползват последователно възможностите за онлайн регистрация. От Дирекция "Бюро по труда" (ДБТ) в града съобщават, че жителите могат да се възползват от отложения срок, който е до 14 дни след края на извънредното положение.

Безработните могат да подадат по електронен път заявления за регистрация към ДБТ и за обезщетение към Националния осигурителен институт (НОИ) с квалифициран електронен подпис /КЕП/ или с персонален идентификационен код /ПИК/.
Следващата стъпка е хората да изпратят на електронна поща в ДБТ ([email protected]) заявление-декларация за регистрация на безработно лице. След това, от институцията ще се свържат с всеки един гражданин на посочен телефон. Ако потребителите нямат КЕП или ПИК на НОИ, следва да попълнят самостоятелно хартиен носител на заявлението за регистрация в ДБТ, както и заявлението за ПОБ към НОИ. Подаването на заявление за отпускане на обезщетение за безработица може да се осъществи чрез интернет страницата на НОИ(www.noi.bg). Услугата се намира в рубриката е-услуги (административни услуги). Достъпът до нея също се осъществява чрез ползването на КЕП или ПИК. Освен всичко, Агенцията по заетостта вежда и нова електронна услуга.

За ползването ѝ потребителите трябва да имат профил в Системата за сигурно електронно връчване /ССЕВ/. Регистрацията става посредством няколко стъпки. За да създадат профил, на потребителите е необходим ПИК или (КЕП. Задължителна е идентификацията с ЕГН. От главната страница на Държавна агенция "Електронно управление" следва да се избере полето „Заяви еУслуга". От него се преминава към избор на администрация - „Агенция по заетостта”. След това, от услугите се избира „Приемане на заявления и регистрация на търсещи работа лица". После се изтегля самото заявление. Потребителите трябва да се запознаят със съдържанието и да попълнят внимателно полетата на формуляра.

Посочва се точно Дирекцията "Бюро по труда", до която потребителят насочва заявлението си – тя трябва да е тази, в чийто териториален обхват попада постоянният или настоящият адрес, по който безработният желае да се регистрира и да ползва услугите по търсене на работа. В случай, че бъде посочен грешен район, съществува риск заявлението да се забави при прехвърляне по служебен път между бюрата по труда.

Накрая, след като заявлението бъде попълнено трябва да бъде прикачено обратно и да се приложат необходимите документи за регистрация. Като отговор когато заявлението-декларация бъде отразено в информационната система на "Агенция по заетостта" в профила си всеки потребител ще получи регистрационна карта и данни за контакт с трудов посредник.

 
 
Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Иванка костова иванова

02.04.2020 | 22:39

Не работя искам работа ништо не получавам децатами гладуват

Отговори
2 0

Случаен

02.04.2020 | 18:49

Регистрират се ... грънци. Квалифициран електронен подпис може да се извади безплатно само този месец. А дали ще се разходя да си получа КЕП, или ще се разходя до Бюрото по труда, каква е разликата?

Отговори
3 0

до случаен

02.04.2020 | 23:57

За регистрация в ССЕВ може да се използва мобилното приложение evrotrust.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?