Бат Бойко от Забърдо върти Родопския Холивуд

Или как Валентин Черпоков накара царя да даде 3 млн. лева за ток на селото с 900 жители

Айде, Забърдо го оставете, ама цяла Смолянска област без ток ще остане, ами Пампорово? На тъмно ли ще ги държите туристите?  Месец след този разговор Министерският съвет отпуска 3 млн. лева за нов електропровод по 13-километровата отбивка за Забърдо.

Лично премиерът Симеон Сакскобургготски  разпорежда на тогавашният енергиен министър Милко Ковачев да задвижи нещата. Такова чудо за село с 900 жители дотогава у нас не се е случвало. Разделена, инвестицията прави по 3333 лева на калпак, дори богатите областни градове не могат да се похвалят с такива резултати по онова време. Оттогава родопското село няма проблем с тока.


Беше 2003 година, карах втори мандат като кмет на Забърдо, но най-големият ни проблем беше елзахранването. Старите жици се късаха при най-малкия вятър или дъжд, а след това с дни чакахме екип да възстанови аварията, спомня си Валентин Черпоков.

Тогава прибягнал до „благородна лъжа”, обяснил, че през Забърдо минава резервното трасе за курорта Пампорово и областния център Смолян. Отидох при министъра и играя вабанк - или дава парите, или чудеса ще сторя, пали се Черпоков. Цяла седмица висял в София пред кабинетите в енергийното министерство.  „Игра си играете, ако главният електропровод аварира, къде ви е резервният? Отиде туризмът в Родопите?!”, налетял на чиновниците селският кмет, а онези стреснато мълчали.

„Изгонят ме от едната врата, аз - хоп, пред другата, и не мърдам. „Дайте парите, ей, на буре с барут седим в балкана”. И чудото станало - министър Ковачев го приел и оформили документите. Ама аз бях подготвен - предварителни чертежи, сметки.

За нула време придвижиха проекта, връща се 12 години назад Черпоков. Не крие, че за „благородната лъжа” му помогнал тогавашният шеф на Енергото в Пловдив, покойният вече доц. Валентин Кирчев. „Човекът видя, че не шмекерувам, и даде рамо, без него нямаше да успеем. Голям приятел”, признава първенецът на Забърдо.

Историята с електропровода го научила, че когато човек иска да постигне нещо, трябва да се бори, а това води до конфликти.

 

Последните 4 години за мен бяха най-тежките, предаде ме много близък човек, признава Валентин Черпоков

 

„Няма как на всеки да се харесаш. За едни си добър, за други лош. Но аз не смятам, че управленецът трябва да е кротък човек, имаме в Родопите много примери за кметове - душички, които обаче съсипаха селата - закриха училищата, обезлюдиха се, няма поминък”, обяснява Черпоков. Затова той сега е решил да се върне начело на Забърдо, за да възстанови блясъка му.

Вече цял мандат откак не е кмет, но хората пак го спират с „Кмете, имам проблем”. Никого не е върнал. На един ще уреди работа, на друг ще помогне с друго. „На село сме така, ако не си помагаме, заникъде не сме”, казва Черпоков.

В Забърдо и селата в община Чепеларе открай време му казват селският Бат'Бойко, но

 

Черпоков не обича да го сравняват с Борисов.  „Аз съм Валентин Черпоков, Бойко си е Бойко”. 

Но признава, че за да има ред, трябва да се управлява с тояга и морков. Не крие, че не може да понася предателите.

Всъщност хората в Чепеларе и Смолянско вече не помнят откога, като кажеш Забърдо, веднага се сещаш за Валентин Черпоков, и обратно. Говорят дори за „модел на управление „ала Черпоков”.

Докато беше кмет, вадеше идея след идея как да направи селото си европейско, някои от които такива, че и политиците от централната власт се загледаха в него.

На Черпоков беше идеята да се стимулира раждаемостта в селото с премии от 2000 лв. В Общинския съвет  в Чепеларе не само я подкрепиха, но приеха по 1000 лв. да се дават на всяко бебе в цялата общината, не само в Забърдо.

„Трябва да задържим младите, а без стимули и поминък не става”, обяснява философията си 46-годишният родопчанин. Помислил е и за старите - по негово време дървата за зимата и погребенията бяха бяха безплатни.

Още през 1996 година вкарва безплатните закуски в училище, цели 7 години преди правителството на царя да въведе програмата „Чаша мляко” и сегашната „Училищен плод”. После ремонтира площада в селото и го кръсти „Европейски съюз”, дори шадраванчето беше с българския трикольор и знамето на Европа.

Той самият не се смята за политик, но е убеден че разбира от местно самоуправление. Особено в Родопите.

По природа съм доверчив, така повярвах и на Николай Бареков, но той обеща, че ще помага да реализираме Програмата за развитие на високопланинските села, а после се отметна, споделя Черпоков. Затова сега е станал много внимателен към тези, които обещават много с лека ръка. Признава, че не обича „професионалните” политици.

За приятелите обаче душа дава.

Сред най-близките му хора е игуменът на Бачково дядо Симон

 

Готов е да подаде ръка на всеки, които ще помогне за възхода на Родопския край. Още при първия си мандат през 1996 година поставил основите на Стратегия за развитие на планинските райони.  „Ние пари от централната власт не искаме, настояваме само да ни създават условия за работа на дребния и средния бизнес. За туризма”, разкрива философията си Черпоков.

Забърдо е нагледен пример на неговите разбирания накъде трябва да се развиват Родопите. От  едно от многобройните родопски села за 10-15 години под негово управление се превърна в Българския Холивуд, в притегателно място за селски туризъм.

 

Даже огромният светещ надпис ДОБРЕ ДОШЛИ В ЗАБЪРДО

на входа на селото е изработен по подобие на Меката на киноиндустрията.

Беше сред първите кметове, които забраниха кравите да минават пред централната улица на селото. Заплашил с тежки санкции онези, които изхвърлят говеждия тор в реката. „Ние туризъм ли ще развиваме, или ще посрещаме гостите с воня на кравешки изпражнения”.

Изградили в края на селото специални места, където стопаните да складират говеждия тор и така проблемът се решил. Въвел и вътрешна конкуренция за чиста и спретната къща с табелки „Образцов дом”. Сега почти на всяка къща грее такава табела. „Заплаших ги, че ако цапат – минавам и я свалям, а това е голям резил”, открехва родопската душевност Черпоков.    Пееща порта посреща с пита и гайда

Кой не е виждал гайдарят и певицата на пътя за Смолян при разклона за Забърдо. Композицията се нарича Госторприемството на Родопа планина, изработена от пловдивския скулптор Николай Савов. Идеята отново е на Валентин Черпоков. За създаването й беше направен инициативен комитет, в който се включиха кметът на Пловдив Славчо Атанасов, предприемачите Димитър Язов и Георги Георгиев.

В паметника бяха вложени 162 хил. лв. пари от дарения. Композицията представлява порта висока 4.4 м., пред която 3 метрови мъж с гайда и родопчанка с пита в ръце представят родопското гостоприемство. Пет пъти в денонощието от композицията звучи химнът на Родопите „Бела съм бела юначе”.Евробабите и Виенското колело прославиха селото

Забърдо винаги е в крак с водещите имена и политически събития в страната и чужбина. Местният самодеен състав „Евробаби” стана популярен с цял репертоар от песни за известни български и световни личности. За принц Уилям и обикновеното момиче Кейт бабите бяха направили интерпретация на родопската песен "Ела се вие превива", която звучи на всяка сватба в планината.

В случая лирическият герой не е просто мома, която се прощава с рода, а принцеса Кейт, която отива в Бъкингамския дворец, защото се е залюбила с красив принц. Евробабите пеят свои песни по родопски мелодии за Никола Саркози и съпругата му Карла. По родопски съчиниха песен и за бившия шеф на МВР Цветан Цветанов и футболната легенда Христо Стоичков и съпругата му Мариана.

За Забърдо първо се разчу покрай възстановеното по архивни снимки дървено "виенско" колело, което и сега е сред основните атракции в центъра. То беше открито през 2006 г. Местните са убедени, че австрийците са заимствали виенското колело точно от Забърдо. Дървената въртележка е точно копие на едновремешните в селото. В Забърдо ги имало още от 1780 г. и съществували до 1948 г., казва Черпоков.

На него местните се залюбвали в началото на миналия век. На "виенското" колело, което се задвижва ръчно, редовно се въртят туристи, а на него е окачена банка за любовни пожелания на влюбените, която се отваря веднъшж годишно, а пожелания се вписват в специален регистър.

Другата атракция е автентична юрта, в която могат да се поберат 30 души накуп. Идеята е в нея в определен ден и час на годината двойки да избират пола на детето си, казва Черпоков. /Марица.бг

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
От село

От село

06.09.2015 | 23:17

Такива хора трябват като него, ако всеки кмет се грижи за селото си както той го прави, ще променим нашата държава, ще заживеем по-добре, ще бъдем по-спокойни, преди и селото ни беше пи-чисто

Отговори
0 0
От село

От село

06.09.2015 | 23:17

Такива хора трябват като него, ако всеки кмет се грижи за селото си както той го прави, ще променим нашата държава, ще заживеем по-добре, ще бъдем по-спокойни, преди и селото ни беше пи-чисто

Отговори
0 0
От село

От село

06.09.2015 | 23:16

Такива хора трябват като него, ако всеки кмет се грижи за селото си както той го прави, ще променим нашата държава, ще заживеем по-добре, ще бъдем по-спокойни, преди и селото ни беше пи-чисто

Отговори
0 0
Винаги ни обръща внимание и се грижи за селото

Винаги ни обръща внимание и се грижи за селото

06.09.2015 | 19:38

Свестен е, никой не е върнал, винаги се опитва да помогне, той успя да направи нашето село известно, благодарение на него, направихме си къщите и сега посрещаме гости, нека пак застане начело на селото той умее да води

Отговори
0 0
Издавай си

Издавай си

06.09.2015 | 16:09

Да си идва на село, защото не можем без него, Рой се грижи за нас и работа ни намира и на лекар ни води

Отговори
0 0
кьоравия

кьоравия

06.09.2015 | 12:29

добро момче,ама малко белялийче...по-малко да ходиш в този пусти \"еврофутбол\"! отивай горе,вземай пак властта,ти знаеш да се оправяш[email protected]

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?